Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Prizorom s dosad najvećega događaja posvećena Franji Kuhariću, simpozija u povodu 20. obljetnice njegove smrti, otvara se novi broj Glasa Koncila za nedjelju 10. srpnja.

Izvještaj sa simpozija na kojemu je predstavljeno 28 izlaganja o crkvenoj i društvenoj, ali i kulturnoj i duhovnoj ulozi kardinala Kuharića, koji je postao simbolom Crkve u Hrvata, donosi rubrika „U fokusu“.

Žalac nedavne ankete o religioznosti u Hrvata usmjeren baš na Katoličku Crkvu u uredničkom komentaru razotkriva Branimir Stanić. „S obzirom na površno postavljena pitanja i često navijački oblikovana tumačenja odgovora ispitanika, više bi mogla biti riječ o razonodnom sadržaju nego o ozbiljnoj analizi“, istaknuo je. No, sinodska Crkva se ni takvih se anketa ne treba bojati.

„Teško da postoji i jedna institucija o svijetu koja se tako ozbiljno osluškuje i propituje svoje djelovanje kao što je to Crkva“, zaključuje Stanić.

Napredovanje sinodskoga hoda Crkve tema je intervjua s podtajnicom Biskupske sinode s. Nathalie Becquart. Najviše pozicionirana žena Vatikana uz suvremene izazove europskomu zajedništvu osvrnula se i na krizu redovništva na Zapadu.

„Nije moguće biti časna sestra na način kako se to bilo prije sto ili dvjesto godina. No inkulturacija karizme nije laka. Uostalom, s istim se izazovom suočava i Crkva: kako biti ista Crkva, ali u novim prilikama?“

Presudan izazov za Crkvu francuska redovnica prepoznaje upravo u ostvarenju vizije zajedništva Drugoga vatikanskoga koncila. „Ima mnogo vjernika svih kategorija koji imaju veliku želju za sinodskom Crkvom, a to je inkluzivna, gostoljubiva, bratska Crkva“, zaključuje Becquart.

Na bratstvo u ljepoti namjesto liturgijskih polemika pozvao je i papa Franjo u pismu „Desiderio desideravi“, čije naglaske donosi rubrika „Iz Crkve u svijetu“. Etičke probleme tehnoloških rješenja za uklanjanje korupcije u „Teološkom osvrtu“ naglasio je bioetičar dr. Odilon Singbo.

Bioetičke rasprave i u europskim je institucijama pokrenula nedavna presuda američkoga Vrhovnoga suda u rubrici „U fokusu“, što komentira specijalist za europske politike Mislav Barišić. Profesionalni koćar Joško Pedišić u rubrici „Susret“ otkriva neka od rješenja za nevolje hrvatskih ribara u borbi s europskim zakonodavstvom.