Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 19. ožujka. Novi broj na 40 stranica uz ekskluzivan intervju s velikim nadbiskupom Svjatoslavom Ševčukom donosi i ostale aktualne teme iz života Crkve.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve veliki nadbiskup kijivsko-halički Svjatoslav Ševčuk u ekskluzivnom intervjuu za Glas Koncila govorio je iz ranjene Ukrajine o 400 dana ukrajinske korizme. Govoreći iz svoje rezidencije u Kijivu preko videopoziva o vjerskom životu usred druge ratne korizme u Ukrajini, o tome kako Crkva nastavlja služiti svojim vjernicima te posredničkoj ulozi pape Franje, nadbiskup Ševčuk imao je posebnu poruku i hrvatskim vjernicima koji se susreću s ukrajinskim izbjeglicama: „Potaknite ih da progovore. Stvorite posebne zajednice i mjesta slušanja u svojim župama jer oni donose bol u svojim srcima i trebaju tu bol izraziti. Trebaju nekoga tko će ih saslušati, s kim će podijeliti svoje osobne priče, svoja osobna kršćanska iskustva, a te će vas priče obogatiti i pomoći vam da ostanete kršćani u sekulariziranu svijetu Europske unije.“

Uz preuzimanje službe novoga porečkoga i pulskoga biskupa Ivana Štironje Glas Koncila posjetio je Hercegovinu – izvor zvanja novoga istarskoga „vatrenoga biskupa“: njegovu rodnu župu Aladiniće, krsnu župu Prenj te mnogočlanu obitelj u Pješivac-Gredi. Kao mladić prvi je upalio vatru u novoj župnoj kući na Badnjak 1977.; među prvima je 1992. ušao u rodno mjesto, gdje je u lipnju 1992. zatekao spaljenu crkvu; iskusio je misionarske žege afričkoga kontinenta, a talio se i očeličio prošavši kroz tešku bolest.

Tonovima pjesme „Čuj nas, Majko, nado naša“ započela je u petak 10. ožujka u ordinarijatu Rimske biskupije u Lateranskoj palači u Rimu posljednja sjednica nadležnoga suda kojom je zaključena biskupijska faza istrage „o životu, herojskim krjepostima, glasu svetosti i znakovima sluge Božjega Bonifacija Ivana Pavletića (25. lipnja 1864. – 4. studenoga 1897.)“. Uz izvještaj s događaja u Rimu Glas Koncila je kontaktirao s postulatorom Paolom Vilottijem koji već niz godina vodi kauze Družbe Sinova Bezgrješnoga Začeća, a koji je istaknuo da je biskupijska faza temelj za daljnji tijek procesa beatifikacije.

O čudima od Ukrajine do Hrvatske u komentaru piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. „U ozračju naglašenoga racionalizma, kada se gotovo sve zlo što se čovjeku i društvu događa nastoji obrazložiti logikom ovoga svijeta, i kada se posvemašnje crno prognoziranje, ponekad čak i u vjerničkim krugovima, oslanja na prosudbu zatvorenu za bilo kakav božanski zahvat, osvježenje je u ožujku došlo s dva kraja svijeta koje, na prvi pogled, povezuje samo isti vapaj za nadnaravnim – za čudom.“

Da među hrvatskim istraživačima iz područja društvenih i humanističkih znanosti postoji netko tko zaista filozofira o športu, svojevrsna je novost, pa i kuriozitet. A upravo je do takvoga sugovornika došao Glas Koncila. Filozof športa doc. dr. Matija Mato Škerbić u razgovoru o poveznicama korizmene i športske svakidašnjice upozorio je da i vrhunska očekivanja mogu postati nezdrava želja koje se valja odreći.

Novi broj Glasa Koncila donosi i izvještaje s misnih slavlja uz 21. obljetnicu smrti zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, proslavi Papinoga dana u Zagrebu, ali i skromne Papine proslave u Rimu te svečane proslave Dana zagrebačkoga KBF-a. Ističe se također prilog s međunarodne konferencije potaknute aferom pokušaja posvajanja djece iz Konga na kojoj je upozoreno da siromaštvo nije opravdanje za kršenje šest hrvatskih zakona.

Rubrika „Mladi mladima“ piše o posebnom mjestu očeva u čovjekovu životu, uz svetkovinu sv. Josipa, a nastavlja se i povijesni feljton čitanja djela Side Košutić u svjetlu sedme, osme i devete postaje križnoga puta.