Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

„Obećavam biti pastir, otac, brat i prijatelj“ - stoji kao središnji naslov na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, pripremljenoga za nedjelju 26. ožujka. Riječi su to mons. Ivana Štironje, novoga porečkoga i pulskoga biskupa koji je u službu uveden u subotu 18. ožujka.

Radovala se okupljena Crkva kada je u drevnoj Eufrazijevoj bazilici u službu porečkoga i pulskoga biskupa uveden mons. Ivan Štironja. Srebrni pastirski štap novomu biskupu pred glavnim je oltarom glasovite porečke katedrale uručio mons. Dražen Kutleša, njegov prethodnik na biskupskoj katedri koju je od prvih stoljeća kršćanstva podizala krv mučenika.

Troje hrvatskih crkvenih predstavnika, dvoje povjesničara iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država te četvero zastupnika Europskoga parlamenta osvijetlili su zasluge bl. Alojzija Stepinca u spašavanju Židova i Srba na konferenciji „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“ organiziranoj u utorak 21. ožujka u zgradi Europskoga parlamenta. Stranice Glasa Koncila iz prve ruke donose ključne točke konferencije.

O poražavajuće malim pomacima nabolje na bitnim područjima slavonskoga života piše u komentaru glavni urednik Branimir Stanić. „Tijekom dva desetljeća vidi se da je, unatoč velikim obećanjima i planovima, slavonska demografska zima postajala sve hladnija, da je gospodarska proizvodnja iz godine u godinu sve više kopnjela, a da je bez obzira na kilometre asfaltiranih cesta izoliranost tih krajeva samo rasla“, piše među ostalim urednik Stanić.

Je li Crkva zbog njemačkoga sinodskoga puta pred novim raskolom? Bolno je to pitanje na koje je generalni relator „sinode o sinodnosti“ kardinal Jean-Claude Hollerich, u središnjem intervjuu novoga broje, prikladno odgovorio – dijagnozom. Crkva zaokupljena svojim strukturama „nije Crkva koja služi svijetu, nego sama sebi“, ističe jedan od devet savjetnika pape Franje. No luxembourški nadbiskup se u razgovoru za Glas Koncila osvrnuo i na šire probleme koji nisu mimoišli ni sinodske skupštine: na borbu protiv pobačaja i krizu muževnosti, ali i na spolno zlostavljanje i mjesto žena u Crkvi. Usto nam je razjasnio svoje ranije izjave o homoseksualnim osobama i ređenju žena koje su osupnule i hrvatske vjernike.

Velik broj samaca potiče na promišljanje o uzrocima fenomena, ali i o čovjekovu identitetu i smislu. Stoga je i kultura samaštva postala naslovna tema ožujačkoga izdanja Prilike koje dolazi uz novi broj Glasa Koncila. Rubrika Književnost predstavlja knjigu „Sve će biti dobro“ Maje Jakšić. Novi broj magazina Glasa Koncila bavi se i geostrateškom ulogom Moldavije nakon početka rata u Ukrajini, a u koloplet ratnih razaranja na istoku Europe uklapa se i osvrt na dokumentarni film o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom. Prilika raspravlja i o umjetničkim dosezima umjetne inteligencije. Rubrika Psihologija raspravlja o „selfijima“ – koji ljude mogu natjerati da izgube kontakt sa stvarnim životom.

Restaurator sakralnih predmeta Radovan Pavlek svjedoči u rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi“. Uz stolarske radove kojima je oplemenio i baroknu crkvu svoje župe u Gornjem Vrapču, pastoralni suradnik stasao uz slovenske lazariste župnicima je bio na raspolaganju i kada je trebalo složiti stolove za obiteljsku zajednicu.

U novom broju može se saznati i tko su finalisti ovogodišnje Makove Vjeronaučne olimpijade čije će finale u svibnju biti u znaku velikoga jubileja.