Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Kane: Od razgovora s dr. Alemkom Markotić do kršćanskog pogleda na pandemiju

Zagreb (IKA)

Novi broj kršćanske obiteljske revije Kana već samom naslovnicom donosi tračak kršćanske nade, susreta s čovjekom, bližnjim, ali i Bogom. Zanimljiv je i aktualan razgovor s dr. Alemkom Markotić, ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, epidemiologinjom i aktivnom članicom Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Dr. Markotić za Kanu je otkrila kako pomiruje privatno i poslovno, kako se nosi s kritikama te možemo li i kada očekivati povratak na „staro normalno”. Osvrnula se i na svoju vjeru, svojevrsni oslonac, osobito u ovim neizvjesnim vremenima: „Ujutro molim, dok se spremam i vozim na posao, za snagu da izdržim, za sve prijatelje i neprijatelje, za mudrost da nađem pravi put. I brojni poznati i nepoznati kažu mi da mole za mene in a tome sam im neizmjerno zahvalna”, otkrila je dr. Markotić među ostalim.

Okosnica nekolicine tekstova jest i nova enciklika pape Franje, Fratelli tutti. U tekstu Prepreke sveopćem osjećaju bratstva tu je temu aktualizirao Josip Grbac u rubrici Pitanje sadašnjega trenutka. Slađana Lovrić u tekstu Putovi do novog susreta tumači encikliku i izdvaja temeljne Papine poruke, poput one da nas njome Papa očinski poziva na život u zajedništvu gdje prepoznajemo dostojanstvo svake osobe unatoč razlikama. Fra Darko Tepert pristupa nešto drukčije, tumačeći Opomene sv. Franje, koje su poslužile kao nadahnuće Papi za naslov nove enciklike.

Tople duhovne teme i u ovom broju Kane piše s. Veronika Mila Popić (Postoji li mjera ljubavi?), fra Bono Zvonimir Šagi (Dijalog – ključ mira u sadašnjem vremenu) i drugi, a Kana nastavlja i s rubrikom Školsko zvono u kojoj vjeroučiteljica Suzana Mravunac propituje i tumači ulogu vjeroučitelja danas, kao (ne)vidljivu sponu Crkve i društva, na putu dijaloga u kojem se isprepliće profane i crkveno. 

Naglasak na ekologiju, brigu za sve stvoreno donosi Đurica Pardon u članku Ako idemo u nebo, zašto se brinuti za zemlju?, dok za rubriku Ženska strana medalje ovoga puta piše dr. sc. Miriam Mary Brgles (Majčinstvo, agape i molitva).