Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi festanjuli su Perica Baletić i Vladimir Buć

Dubrovnik (IKA)

Na božićnom primanju Dubrovačke biskupije u četvrtak 21. prosinca biskup Roko Glasnović uručio je dekrete o imenovanju dvojici festanjula predstojeće Feste sv. Vlaha 2024. godine.

Novi festanjuli su pomorac Perica Baletić i zanatlija Vladimir Buć, a njihove životopise pročitao je rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan.

Perica Baletić, sin Marka Baletića i Pavice rođene Uhodić, rođen je 1978. u Dubrovniku. Odrastao je u župi Presvetoga Trojstva na Grudi u kojoj je primio sakramente. Srednju pomorsku školu i pomorski fakultet završio je u Dubrovniku s diplomom inženjera pomorskog prometa. Kontinuirano plovi od 2004. godine, a kapetan je od 2013. na brodovima stranih kompanija. Baletić je u braku sa Sanjom rođenom Maltarić s kojom se vjenčao 2006. Imaju dvoje djece: kći Leu i sina Marka. Sada živi u župi sv. Petra na Boninovu.

Vladimir Buć, sin Miha Buća i Boje rođene Parić, rođen je 1977. u Dubrovniku. Sakramente je primio u župi Pohođenja Marijina u Orašcu, gdje i danas živi. Srednju školu je završio u Dubrovniku, smjer elektromehaničar. Po završetku srednje škole radio je do 2001. u GP Dubrovnik na održavanju elektropostrojenja i instalacija. Nakon toga dodatno se obrazuje za vatrogasca te se zapošljava u Javnoj vatrogasnoj postrojbi “Dubrovački vatrogasci” gdje radi do danas. Buć se oženio 2005. s Irenom rođenom Ban s kojom ima troje djece: dvije kćeri Niku i Anu te sina Luku.

Svečanom uručenju dekreta novim festanjulima u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku nazočili su i ostali festanjuli Bratstva festanjula kao i obitelji novih festanjula. Festanjuli se već dugi niz godina biraju iz reda pomoraca i reda zanatlija.

Na božićnom čestitanju također je objavljeno kako će središnje euharistijsko slavlje Feste sv. Vlaha predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a trodnevlje u zbornoj crkvi sv. Vlaha prior dominikanskog samostana u Gradu fr. Tomislav Kraljević.