Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Glas Koncila posvećen Benediktu XVI.

Zagreb (IKA)

»Gospodine, volim te!« - bile su posljednje riječi pape emeritusa Benedikta XVI. koji se u Očevu kuću vratio na Silvestrovo. Iste riječi stoje na naslovnici novoga broja Glasa Koncila koji je posebno posvećen životu, djelu i smrti Benedikta XVI., a pripremljen za nedjelju 8. siječnja.

Na šesnaest stranica novoga broja donose se teme iz života pokojnoga Benedikta XVI. Glas Koncila razgovarao je s kardinalom Josipom Bozanićem prije njegova odlaska na sprovodne obrede u Rim, koje u četvrtak 5. siječnja predvodi papa Franjo. Na dvije se stranice otkrivaju dva ključa za čitanje pontifikata pape Benedikta XVI. te posljednje godine pape u miru s pravim papom u Vatikanu. Pape Benedikta XVI. prisjetili su se za Glas Koncila i nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te hrvatski (nad)biskupi Marin Srakić, Mate Uzinić, Vlado Košić i Vjekoslav Huzjak. Posebno je pripremljen i prilog o slikama životopisa pape Benedikta XVI. koji je od prvoga dana bio uronjen u uskrsnu tajnu. Papa je bio i posebno povezan s Hrvatima i to ne samo preko povijesnoga pohoda Hrvatskoj 2011. – riječ je o gotovo pet desetljeća susretanja na različitim putovima, satkanih od teoloških, pastoralnih i društvenih postaja, gdje se mnogo puta potvrdilo da Ratzinger voli hrvatski narod i da je iz te ljubavi izraslo golemo međusobno poštovanje.

Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u komentaru piše o tri riječi iz oporuke Benedikta XVI. – »Gospodine, volim te!«. »Posljednji vapaj umirovljenoga pape ohrabrenje je i crkvenim zajednicama za koje se čini da su na umoru. Jakost glasa kojim je iskazao ljubav prema Gospodinu postala je nadahnuće svima koji su u javnosti prisiljeni šutjeti ili misle da će preživjeti ako se moraju privijati pod raznim ideologijama«, piše među ostalim urednik Stanić.

Zagledan u kalendar 2023. Glas Koncila potražio je događaje koji će u sljedećih 365 dana zasigurno »zasjati« zbog svoje važnosti, a pozitivno će usmjeriti vjernike i Crkvu. S usmjerenjem na obljetnice i prisjećanje na pojedine važne crkvene događaje ušli smo u godinu koja u pastoralnom smislu pruža brojne prilike.

Uz sjećanje na papu Benedikta XVI. novi broj Glasa Koncila donosi i posebno pripremljen fotospomen o deset naslova koje je zaslužio Benedikt XVI.

Cjeloživotni teoretičar i praktičar pastorala braka i obitelji dr. sc. Pero Aračić kao sugovornik središnjega intervjua govorio je o teškim pitanjima demografske budućnosti, no ponudio je i nadu za Hrvatsku. »Stoljećima smo kao narod sanjali vlastitu državu, koju sada, čini se, zapuštamo i iz desetljeća u desetljeće kao da polako gubimo. Zvat će se doduše i dalje Hrvatska, ali hoće li i koliko će u njoj biti Hrvata? Kao da nemamo osjećaja za vlastitu budućnost«, rekao je među ostalim sugovornik.

Na dan preminuća pape u miru Benedikta XVI. Glas Koncila pokrenuo je digitalnu knjigu sjećanja i zahvalnosti u njegov spomen kako bi hrvatski vjernici na taj način imali priliku oprostiti se od pape u miru. Hrvatskomu narodu posebno je na srcu ostalo sjećanje na papin pohod Zagrebu 2011., no svaki vjernik u srcu čuva posebnu uspomenu ili misao na papu u miru. Mnogo se tako komentara nizalo na Facebook-stranici Glasa Koncila podno objave o digitalnoj knjizi sjećanja, a neka su izdvojena i u tiskanom izdanju novoga broja Glasa Koncila.