Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi mjuzikl Ansambla „Kolbe“ o obitelji „Tamo gdje je ljubav“

Zagreb (IKA)

Mjuzikl „Tamo gdje je ljubav“ Ansambla „Kolbe“ bit će praizveden u petak 15. rujna i premijerno izveden 17. rujna 2023. u Dvorani sv. Franje Samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Libreto za novi mjuzikl napisali su Marijana Nola i Robert Bošković na temelju dramskog teksta U sjenu tvojih krila autorice Larise Kramer, glazbu potpisuje obitelj Bardun, a koreografiju Rebeka Čuljak.

Glavni urednik Glasnika sv. Antuna Padovanskoga – Veritasa i duhovnik Ansambla „Kolbe“ fra Vladimir Vidović je najavivši novi mjuzikl rekao da je ansambl dobro poznat kazališnoj publici jer mu je od utemeljenja „cilj evangelizacija putem kazališne umjetnosti. Mjuzikl Tamo gdje je ljubav predstavlja hrabar iskorak Ansambla ‚Kolbe‘ u kreativnom stvaranju jer su se granice poprilično pomaknule. Do sada je Ansambl Kolbe stvarao mjuzikle koji su u središtu imali svetačku osobu (Život za život – o sv. Maksimilijanu Kolbeu, 2013. i 2016. i Svetac svega svijeta – o sv. Antunu Padovanskomu, 2018.) ili pak Isusa Krista (Uskrsli, 2016.).

„Mjuzikl Tamo gdje je ljubav stavlja u središte obitelj. Ideja je prikazati kršćansku obitelj koja se suočava s izazovima i problemima današnjega vremena. Nadahnuće smo pronašli u brojnim govorima pape Franje kao i crkvenim dokumentima koji govore o obitelji u suvremenom svijetu. ‚Obitelj je dragocjeno blago‘, piše Papa, ali to blago je često krhko i lako lomljivo te je potrebno puno ljubavi, žrtve, molitve da bi se sačuvalo od raspadanja“, poručio je fra Vladimir.

„Mjuzikl Tamo gdje je ljubav prikazuje prosječnu obitelj koja se suočava s problemima i izazovima današnjega vremena. Obitelj je to koja nam je bliska u svojoj ranjivosti, nesavršenosti, koju možemo lako prepoznati u svojojj okolini, a možda smo i sami odrasli u jednoj takvoj obitelji. U početku je uvijek sve idealno i idilično, ali dođu tamni oblaci nad naše živote i vrlo brzo se sve promjeni. Vizija ovoga mjuzikla je otvoriti širu perspektivu pogleda na život i stvarnost koja nas okružuje, ali pogleda čvrsto usmjerenoga prema Nebu i Vječnosti. U tom susretu naše vlastite ranjivosti i slabosti s Božjom milošću i savršenošću, događa se otajstvena i čudesna razmjena; stapanje božanskoga s ljudskim. Događa se život vrijedan življenja“, dodao je.

O. Vidović ustvrdio je da Ansambl „Kolbe“ predstavlja jedinstvenu pojavu u svijetu kazališne umjetnosti jer zauzetim djelovanjem u stvaranju mjuzikala komunicira vrlo jasne kršćanske, evanđeoske, ali i univerzalne poruke kojima svjedoči o svome evangelizacijskom poslanju. „Naše poslanje je donijeti svijetu i čovjeku poruku Radosne vijesti pristupajući svima otvorenoga, raspjevanoga i rasplesanoga srca“, pojasnio je.

U novome mjuziklu sjaji istina o čovjeku – „onakvomu kakav on uistinu i jest; slab i krhak, ali na takav način da ljepota mjuzikla u očima i srcu onih koji ga gledaju budi čežnju i potrebu svoj život učiniti ljepšim, boljim i istinitijim“, najavio je duhovnik ansambla.

Praizvedba i premijera bit će održane u 20 sati. Nakon toga mjuzikl će biti prikazivan također u Dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu, u listopadu, studenomu i prosincu. Ulaznice će se moći nabaviti pola sata prije predstava ili u župnom uredu Župe sv. Antuna Padovanskoga.