Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi pokolj u Južnom Sudanu uoči Papina dolaska

Juba (IKA)

Samo nekoliko sati uoči dolaska pape Franje u apostolski pohod Južnom Sudanu, u toj se zemlji dogodio pokolj u kojemu je stradalo najmanje dvadeset ljudi, objavila je u petak 3. veljače KNA.

Papa Franjo u petak je zaključio trodnevni apostolski posjet Demokratskoj Republici Kongo i doputovao u Južni Sudan, gdje će boraviti do nedjelje, 5. veljače.

Prema navodima južnosudanskih vlasti, pokolj se dogodio u četvrtak ujutro u okrugu Kajo-Keji, sto kilometara južno od glavnog grada Jube, nedaleko od granice s Ugandom, a motiv je navodno spor zbog stoke.

„Pastiri su išli od kuće do kuće ubijajući nedužne, nenaoružane civile“, priopćio je u četvrtak navečer ministar informacija savezne države Središnje Ekvatorije, Andruga Mabe Saverio. Osudio je „osvetnički napad“ u kojemu su ubijeni ljudi i stoka, kao i „barbarsko i sustavno ubijanje“ civila.

KNA prenosi informacije prema kojima je „nepoznata naoružana skupina“ prije toga napala pastire.

Informacije o pokolju potvrdio je za radijsku postaju „EyeRadio“ i nadbiskup Episkopalne Crkve Središnje Ekvatorije Paul Yugusuk. Prema njegovim riječima, nakon pokolja iz toga je područja pobjeglo više od 3.000 ljudi.
U Južnom Sudanu, najmlađoj i najsiromašnijoj državi na svijetu, od 2018. redovito izbijaju lokalni sukobi, od Papina posjeta očekuju se impulsi pomirbe i ujedinjenja.

Papu tijekom boravka u glavnom gradu Južnog Sudana Jubi prati primas Anglikanske Crkve nadbiskup Canterburyja Justin Welby i čelnik Škotske prezbiterijanske Crkve Iaian Greenshields.
Welby je u priopćenju na twitteru izrazio zgražanje nad pokoljem u Kajo-Keiju „u predvečerje našeg hodočašća mira“. Ponovno je pozvao ljude u Južnom Sudanu da krenu drugim putem. Južni Sudan se mora okupiti oko „pravednog mira“, poručio je primas Anglikanske Crkve.

Ključne riječi:
Afrika Južni Sudan masakr pokolj