Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi postulanti i sjemeništarac počeli redovnički odgoj kod franjevaca konventualaca

Zagreb (IKA)

Trojica kandidata ušla su u postulaturu, a jedan kandidat u malo sjemenište franjevaca konventualaca, tijekom mise koju je u ponedjeljak 25. rujna 2023., u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu, predslavio ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić,.

Provincijski ministar fra Miljenko je iz evanđeoskog odlomka dana, na početku izdvojio rečenicu koju je Isus uputio svojim učenicima: „Pazite kako slušate!“ Naime, „u današnjem svijetu često smo preopterećeni mnoštvom informacija i događaja te često površno slušamo, ili uopće ne slušamo ni jedni druge, ni Božji govor. A za onoga koji želi slijediti Isusa Krista vrlo je važno naučiti pozorno slušati Božju Riječ i Božji govor u vlastitom životu i svome okružju. Važno je, slušajući Božju Riječ, ići u dubinu, shvatiti Božji govor kao osobni govor kojim On želi s nama biti trajno u dijalogu i očinskoj ljubavi te djelovati preko nas“, poručio je.

Osvrćući se na prvo čitanje o kralju Kiru, provincijal je primijetio da se i u pozivu tog poganskog kralja na gradnju jeruzalemskog hrama, nagoviješta Kristova smrt i uskrsnuće. Naime, „ima li što očitije od obnove Božjeg hrama nego je to Kristova smrt i uskrsnuće. No, na tu novu izgradnju pozvani smo svi, danas u ovom našem svijetu i društvu. U krstu smo svi primili klicu vjere, to svjetlo koje treba čuvati upravo tim ‚pozornim slušanjem‘ Božje riječi i govora, najprije u sakramentima i Crkvi, ali i u cjelokupnom ljudskom životu. Zato vjeru ne možemo shvatiti kao neku privatnu stvar, ili kao nešto za sebe. Vjera ako se ne dijeli i ne daruje počinje umirati. Kao što je sv. Franjo pozornim slušanjem Božje riječi i govora čuo Kristov glas s križa, da ide i popravi njegovu kuću, tako i mi danas možemo čuti gdje i kako nas to Bog treba, i želi preko nas širiti svoje kraljevstvo… Zato je uvijek dobro upitati što ljudi našeg vremena vide u nama. U sv. Franji su vidjeli to Kristovo svijetlo koje je on svojim životom postavio na visoko mjesto i osvijetlio tadašnju Europu – popravio ‚kuću Božju‘. I mi smo pozvani truditi se biti što bliže Izvoru Svjetla da bi i naš život svijetlio ljubavlju i toplinom Božjom za svakog čovjeka…“, rekao je među ostalim o. Hontić.

Nakon popričesne molitve, fra Miljenko je blagoslovio Biblije i franjevački znak tau, koje je podijelio novim postulantima i sjemeništarcu, dodajući da crpe duhovnu snagu iz Svetog Pisma noseći svoj križ prema uskrsnuću po primjeru sv. Franje Asiškog.

Misu su suslavili su provincijski tajnik i definitor fra Zlatko Vlahek, magistar postulanata, gvardijan Samostana Svetoga Duha i definitor fra Josip Petonjić, duhovnik i definitor fra Pero Džida, urednik Veritasa i definitor fra Vladimir Vidović, magistar bogoslova fra Stjepan Brčina, magistar sjemeništaraca fra Zvonimir Pervan i ostala subraća, u zajedništvu s prisutnom rodbinom postulanata te ostalim vjernicima.

Nakon završene mise uslijedila je večera u samostanskom blagovalištu s rodbinom postulanata.