Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi predstojnik Instituta za novu evangelizaciju i koordinator pastoralnog djelovanja u Nadbiskupskom vikarijatu

Đakovo/Osijek (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić imenovao je 20. veljače 2023. dekretom br. 239/2023. preč. dr. Davora Vukovića predstojnikom Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II., papa“ i koordinatorom pastoralnog djelovanja u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku u trajanju od pet godina.

Nadbiskup je istaknuo kako je potaknuta pastoralnim potrebama i odlukama Druge biskupijske sinode te ohrabrena poticajima posljednjih papa na „novu evangelizaciju“, Crkva đakovačko-osječka osigurala u Osijeku (kao najvećem gradu i susjedištu nadbiskupije) potrebne prostore te osnažila personalne preduvjete za uspostavu i njegovanje novih oblika i novih pristupa pastoralnom djelovanju u gradu Osijeku.

„Naime, već je u Izjavama i odlukama Druge biskupijske sinode naglašeno kako su i kod nas gradovi središta društvenog, kulturnog, prosvjetnog, administrativnog i političkog života te im je potrebno dati veće značenje i u crkvenom pogledu. Osobito je u gradu Osijeku potrebno uspostaviti ona tijela i središnje ustanove što ih sugerira kulturni i društveni značaj samoga grada (metropola Slavonije, sveučilišni grad, kulturno, društveno, komunikacijsko i gospodarsko središte). Gradovi imaju i veliku ulogu u oblikovanju javnog mnijenja te društvene ljestvice vrednota. Stoga je potrebno u gradskim župnim zajednicama i sredinama domisliti te organizirati pastoralno djelovanje koje odgovara potrebama ne samo pojedine gradske župe nego i pastoralnim zahtjevima šire sredine (br. 728). Na tom je sinodskom tragu prije nekoliko godina osigurana, a potom obnovljena i dograđena i zgrada Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. U vidu ponude prilagođenih evangelizacijskih sadržaja različitim skupinama fakultetski obrazovanih vjernika i članovima vjerničkih društava, u vidu trajne formacije župnih suradnika te dijaloga i suradnje sa znanstvenim i kulturnim ustanovama te s brojim vjerski i crkveno ‘rubnim’ osobama, 2015. godine u Osijeku je osnovan i Institut za novu evangelizaciju ‘Sveti Ivan Pavao II., papa’ sa sjedištem u Nadbiskupskom vikarijatu. Tako su stvoreni uvjeti za uspostavu novih struktura i oblika pastoralnog djelovanja u Osijeku, odnosno za okupljanje, zajedništvo i kreativno promišljanje o daljnjem prikladnom promicanju prisutnosti evanđeoskih vrednota i Crkve u društvu te u različitim oblicima društvenoga, kulturnoga, političkoga i gospodarskoga života (usp. Izjave i odluke Druge biskupijske sinode, br. 28)“, uputio je mons. Hranić.

U svom djelovanju novi će predstojnik surađivati sa svećenicima i Bogu posvećenim osobama u gradu Osijeku i u okolici te sa svećenicima koji stanuju u Vikarijatu Osijek, a istaknuta je i važnost pastoralno-evangelizacijskoga doprinosa kroz suradnju s vjeroučiteljima, vjerničkim društvima te drugim angažiranim vjernicima laicima s područja grada Osijeka i šire osječke regije.