Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi rektor riječke katedrale uveden u službu

Rijeka (IKA)

Generalni vikar Riječke nadbiskupije preč. Mario Tomljanović započeo je u ponedjeljak 1. kolovoza službu rektora riječke katedrale sv. Vida. Službu mu je predao mons. Matija Matičić, koji je katedralom upravljao prethodnih sedam godina.

Primopredaju su izvršili pred nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem, a svjedočili su i kanonici prvostolnog kaptola.

Novi rektor je u kratkom obredu izrekao ispovijest vjere te nad Svetim pismom potvrdio vjernost Crkvi i njezinom nauku, a zatim mu je mons. Matičić uručio ključeve katedrale. Zahvalivši nadbiskupu što mu je povjerio ovu službu podsjetio je kako je kao rođeni Riječanin oduvijek povezan s katedralom, a u njoj je slavio i mladu misu. Istaknuo je kako će sada, u službi rektora, nastaviti svoja svećenička nastojanja u jačanju duhovnog zajedništva vjernika.

Nadbiskup Uzinić novom je rektoru poručio da nastavi što je do sada bilo činjeno, ali i doda osobni pečat kako bi se katedrala obnavljala i materijalno i duhovno. „Katedrala kao majka svih crkvi u Riječkoj nadbiskupiji treba davati novi zamah životu i obnovi naše Crkve, u duhu primjera kojeg daje papa Franjo“, rekao je mons. Uzinić. Dodao je da rektoru katedrale u tome moraju pomagati i kanonici Prvostolnog kaptola.

Nadbiskup je zahvalio dosadašnjem rektoru što je brinuo za katedralu i mnogo toga obnovio tijekom svog mandata. Mons. Matičić odlazi na godinu dana na službu u nadbiskupiju u Cardiffu, Wales, koja mu je od ranije poznata te je razriješen i službe ekonoma i svih drugih službi u Riječkoj nadbiskupiji. Istaknuo je kako su mu posebno na srcu bile, i duhovno ga obogatile, posljednje dvije službe koje mu je povjerio nadbiskup Uzinić, ona zatvorskog kapelana te povjerenika za pomorce i selioce, što je podrazumijevalo i izbjeglice.