Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi studij za postulatore na Papinskom lateranskom sveučilištu

Rim (IKA)

Papinsko lateransko sveučilište od akademske godine 2021./2022. pokreće poseban studij za postulatore kauza blaženih i svetih, izvijestio je 26. srpnja Vatican News, a prenio Glas Koncila.

Novi studij rimsko Sveučilište organizirat će u suradnji s Kongregacijom za kauze svetih. Pročelnik Kongregacije kardinal Marcello Semeraro nedavno je izjavio da i to zanimanje zahtijeva određene kompetencije za čitav niz aktivnosti koje su potrebne za ozbiljno i pošteno predstavljanje osoba koje su dostojne postati blaženici, što pak podrazumijeva suradnju s biskupijama i/ili redovničkim zajednicama na prvoj razini, a potom s Kongregacijom. I dosad je postojao jednogodišnji tečaj za postulatore koji je organizirala Kongregacija.

Novi studij bit će dvogodišnji. U prvu se godinu mogu upisati svi koji su postigli neki akademski stupanj, a onima koji su postigli barem stupanj bakalaureata u filozofsko-teološkom studiju ili studiju religijskih znanosti otvoren je izravan upis u drugu godinu.

Na kraju studija dobivat će se posebna diploma. Prema službenoj stranici Papinskoga lateranskog sveučilišta, kurikul novog studija obuhvaćat će teologiju, povijest Crkve (antičku, srednjovjekovnu i modernu), ustanove kanonskog prava, teološko-pravne temelje kanonizirane svetosti te povijest prava za kauze svetaca, prenio je Glas Koncila 31./2021.