Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi vođe Hrvatske vojske započeli završnu hodnju blagoslovom u crkvi Hrvatskih mučenika

Udbina (IKA)

Polaznici 10. naraštaja obuke Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ su u utorak 21. svibnja 2024., blagoslovom u crkvi Hrvatskih mučenika, započeli završnu hodnju od Udbine do Knina, objavio je MORH.

Na završnu hodnju, 28 polaznika krenulo je iz vojarne „Josip Jović“ u Udbini u ranim jutarnjim satima. Popevši se do crkve Hrvatskih mučenika primili su blagoslov i krunice.

Obred je predvodio domaći župnik i dekan Udbinskog dekanata te kapelan u vojnoj i policijskoj kapelaniji u Gospiću i na Udbini i dekan Karlovačkog vojnog dekanata preč. Josip Šimatović.

Vojnici su se s Udbine uputili prema Gračacu i Otriću, ispraćeni zvonjavom crkvenih zvona. Na trasi dugačkoj 88 kilometara, do Knina će, zajedno s instruktorima i popratnim osobljem, proći područjima tri županije: Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske.

Dolazak na kninsku tvrđavu očekuje se u srijedu 22. svibnja 2024. godine oko 15 sati, gdje će im biti uručene diplome i značke o uspješno završenoj obuci, a najbolji polaznik dobit će samokres HS-9 s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Hodnja je kruna šestotjedne obuke za dočasnike i časnike, tijekom koje su usavršili borbene vještine, sposobnost vođenja i psihofizičku izdržljivost u otežanim uvjetima i stresnim situacijama, s ciljem da stečene kompetencije prenose i primjenjuju u svojim postrojbama, objavio je MORH.

Podsjećamo, istoga dana počelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd.