Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua posjetio Pakrac

Pakrac (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua u pratnji tajnika Nuncijature mons. Alfreda Rayana D'Souze posjetio je 30. lipnja Pakrac.

U Vladičanskom dvoru susreo se s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, koji ga je upoznao sa stanjem eparhije, obnovom Vladičanskoga dvora i sabornog hrama te sa sakralnom baštinom, napose knjižnicom koja čuva vrijedna rukopisna djela. Razgovarali su i o pitanjima odnosa Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve.

U župnom domu nuncija je dočekao požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji tajnika Mateja Silukovića te župnik Jozo Zorić. Biskup je uputio nunciju izraze dobrodošlice i zahvalnosti za pažnju koju svojim posjetom iskazuje pakračkim vjernicima te ujedno svjedoči blizinu pape Franje. Predstavio mu je povijest grada Pakraca i župe, prikazao gradnju župne crkve te predstavio njezinu kulturnu baštinu, obnovljenu nakon njezina razaranja u Domovinskom ratu.

Zatim su se nuncij i biskup uputili u župnu crkvu Uznesenja BDM gdje su ih dočekali članovi Župnog ekonomskog i Župnog pastoralnog vijeća, vjeroučitelji iz župe, ovogodišnji prvopričesnici i predstavnici grada Pakraca na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem. Nakon što su zajednički uputili Bogu molitvu, Ivančić je pozdravio nuncija uime gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević i u kratkim ga crtama upoznao s poviješću grada, napose stradanja u Domovinskom ratu.

Nuncij je istaknuo kako je iznenađen ljepotom arhitekture župne crkve u Pakracu. Podsjećajući da je on predstavnik pape Franje u Hrvatskoj, prenio je pozdrave Svetog Oca s pozivom da mole za njega, posebno u ovim teškim vremenima. Čelnici grada Pakraca i ovogodišnji prvopričesnici uime župe uručili su apostolskom nunciju darove. Na kraju je nuncij podijelio nazočnima blagoslov, izrazivši nadu da će drugom prigodom imati mogućnost susresti se i s drugim vjernicima pakračke župe.