Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua predvodio slavlje Velike Gospe u Molvama

Molve (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua predvodio je u nedjelju 15. kolovoza središnje euharistijsko slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u svetištu u Molvama.

U propovijedi mons. Lingua istaknuo je: “Današnja svetkovina Velike Gospe govori nam da je Gospa na nebu ne samo dušom već i tijelom. Naravno, tijelo je preobraženo kao i tijelo Isusa Uskrslog… Marija je već preobražena kao što ćemo i vidjeti na kraju vremena o uskrsnuću mrtvih. Vjerujem u uskrsnuće tijela koje ispovijedamo u ‘Vjerovanju’ i kako nas uči Katekizam Katoličke Crkve. Ono što će se dogoditi s našim smrtnim tijelima u posljednji dan odnosno na svršetku svijeta u Mariji po jedinstvenom privilegiju već je ostvareno”.

U nastavku nuncij je vjernike podsjetio da se vjera u Marijino uznesenje prenosila iz stoljeće u stoljeće, premda ga je dogmom proglasio papa Pio XII. 1. studenoga 1950. godine. Govorio o zatim o ljepoti Marijine sačuvanosti od istočnoga grijeha i dostojnim darom da “Ona koja je sačuvana od grijeha ne treba proći kroz raspadljivost,  što je posljedica grijeha, kako bi ušla u Kraljevstvo Nebesko i svojim proslavljenim tijelom”.

Pojasnio je što to znači za nas i kakve posljedice ima za naš konkretni život. Istaknuo je da imamo Majku tijelom i dušom na nebu. Ne samo da imamo ljubav milosnog Oca već i ljubav majčinskog srca. Svi dobro znamo što znači biti voljen majčinskim srcem, Gospa nas voli majčinskim srcem, svakoga od nas kao da smo joj jedino dijete. Lijepo je znati da nam je nebeska Majka blizu svojim Srcem upravo u trenutku kada se osjećamo najslabijima, kada nam ponestaje snage, kada smo u iskušenju, ili se moramo suočiti gotovo s nepremostivim preprekama kada smo najosjetljiviji, rekao je nuncij. 

Zatim je istaknuo da „Marija već jest ono što ćemo mi biti. Tijelom i dušom uznesena na nebo – otajstvo koje će se ostvariti i u našem životu. Gledajmo Mariju i u Njoj ćemo vidjeti kakvi bismo trebali biti. Marija je naše ogledalo. Njezina se slika mora odražavati u nama kao što je naša slika u Njoj.” Nadbiskup Lingua spomenuo je dragu mu meditaciju Chiare Lubich koja pita Isusa zašto nam nije ostavio Mariju kao što je On ostao s nama u Presvetoj Euharistiji. “Dobila je odgovor: Nisam je donio jer ju želim vidjeti u tebi. Iako niste bezgrešni moja će vas ljubav očistiti od grijeha i učiniti Njoj sličnoj i vi ćete raširiti ruke i otvoriti majčinska srca cijelom čovječanstvu koje žeđa za svojim Bogom i majkom Njegovom. Na vama je sada blažiti boli, rane, brisati suze… pjevaj litanije i nastoj se ogledati u njima. Imamo Majku na nebu, ali mi moramo biti druga Marija ovdje na zemlji: na nama je dakle ublažiti boli, rane, obrisati suze napaćenom čovječanstvu kao što bi to učinila Marija…”

Zatim je nadbiskup Lingua istaknuo da nas Majka zagovara. Dok nas čeka gore Marija moli za nas ovdje dolje, da uslijed poteškoća ovoga svijeta ne izgubimo put koji vodi k Ocu. Ona je uistinu Vrata Nebeska, Zvijezda Jutarnja. Zato možemo profitirati moljenjem krunice: ponavljamo pedeset puta pozdrav anđela Gabrijela kod navještenja: ‘Zdravo, Marijo milosti puna, Gospodin je s Tobom’… ali također pedeset puta prosimo da se moli za nas: ‘sada i na času smrti naše’. Može li Majka ne čuti vapaj toliko upornog djeteta? Tješi nas i poziva da se ne obeshrabrimo.  Veliki marijanski svetac sv. Bernard obraća se Gospi povjerljivim tonom: 

Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se još nikada nije čulo da si ti ikoga zapustila koji se tvojoj zaštiti utekao, tvoju pomoć zatražio, tvoj zagovor zaprosio! Ovim pouzdanjem utječem se ja k tebi, Djevice, k tebi, Majko, dolazim ja grešnik i uzdišem: nemoj, Majko Riječi Božje, prezreti riječi mojih, nego ih milostivo poslušaj i usliši”, zaključio je nuncij.

Euharistijsko slavlje bilo je na vanjskom prostoru uz župnu crkvu uz kip Bezgrešne – temelj Duhovno-pastoralnog centra “Oaza Bezgrešne”. Koncelebrirali su gvardijan u Vinkovcima o. Miljenko Hontić, župnik u Novom Virju Damir Slamek, i župnik i čuvar svetišta o. Zdravko Tuba. 

Župnik Tuba zahvalio je hodočasnicima i svima koji su sudjelovali u pripremi slavlja: “Hvala svima koji su pridonijeli u organizaciji, pripremi svečanosti liturgije ovoga dana u čast Majke Božje. Posebna zahvala nunciju Lingui koji je ovu Marijinu svetkovinu predslavio ovdje s nama u Njezinu svetištu. Hvala za prisutnost i ljepotu riječi koje ohrabruju na putu nasljedovanja Marije, naše nebeske Majke.”

Tom središnjem euharistijskom slavlju prethodila je jutarnja euharistija koju je kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske predslavio gvardijan u Splitu o. Martin Jaković, uz koncelebraciju župnika Tube. Nakon euharistijskog slavlja slijedila je svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske od zavjetne kapelice do župne crkve. 

Mise su u svetištu još predvodili u 7 sati o. Miroslav Štuban i u 16 sati o. Đuro Hontić, koji je blagoslovio okupljene roditelje i djecu. Misu zahvalnicu za sve primljene milosti po zagovoru Majke Božje Molvarske u 19 sati predslavit će o. Zdravko Tuba. Nakon euharistijskog slavlja bit će klanjanje u znaku zahvale za primljene milosti.