Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Cyril Pasquier – kroz Srijemsku biskupiju prema Jeruzalemu

Srijemska Mitrovica (IKA)

Kroz župe Srijemskomitrovačkog dekanata u Srijemskoj biskupiji, od subote 10. do ponedjeljka 12. travnja prošao je hodočasnik o. Cyril Pasquier (OSB), benediktinac koji hodočasti iz Plouharnela (francuska pokrajina Bretanja) prema Svetoj zemlji i konačnoj destinaciji u Jeruzalemu.

O. Cyril Pasquier član je opatije Abbaye Sainte-Anne de Kergonan koja ima 22 monaha, od toga 11 prezbitera te 70 oblata (oblati su svjetovnjaci pridruženi monaškoj zajednici).

O. Cyril Pasquier zaputio se na zahtjevno hodočašće iz Liona u Francuskoj 14. veljače. U Šid je stigao iz Ilače 10. travnja. Tu je napravio kratku stanku za ručak, pa nastavio put Kukujevaca, gdje je prenoćio, te nastavio prema Srijemskoj Mitrovici. Nakon Srijemske Mitrovice je napustio područje Srijemske biskupije i uputio se prema Šapcu. Želja mu je prijeći planirani broj kilometara, a prema njegovu svjedočanstvu svakodnevno prelazi 30–35 kilometara.

Rođen je 1970., u okolici Pariza, kao drugo od troje djece. Ondje je proveo djetinjstvo, te stekao cjelovito školsko obrazovanje. Sa 18 godina ulazi u vojni koledž gdje se tri godine sprema na završni ispit koji uspješno polaže i samim time stječe mogućnost upisa na vojnu akademiju. Nakon završene vojne akademije u trajanju od četiri godine stupa u aktivni sastav francuskih postrojbi. Od 1995. do 1997. boravi u Villingen–Schwenningenu (Njemačka) u sastavu oklopne divizije francuske brigade, gdje postiže čin poručnika. Nakon dvogodišnje časničke službe, snažno osjećajući Božji poziv napušta vojnu službu i odlazi u opatiju Abbaye Sainte-Anne de Kergonan, gdje boravi i danas. Godine 2018. stekao je akademski stupanj doktora znanosti na području eshatologije obranivši tezu Pristupi tisućljeću – Kristologija povijesti.