Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Enzo Fortunato imenovan koordinatorom Svjetskog dana djece i ravnateljem komunikacija Bazilike sv. Petra u Rimu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je u petak 19. siječnja o. Enza Fortunata, OFM Conv., dosadašnjeg ravnatelja Tiskovnog ureda franjevačkog samostana u Asizu, koordinatorom Svjetskog dana djece i ravnateljem komunikacija Bazilike svetog Petra, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Nakon imenovanja o. Fortunato dao je i izjavu: „Od srca franjevaštva, bazilike svetoga Franje, do srca sveopće Crkve, bazilike svetoga Petra. Na taj način bih simbolično želio nazvati nove obvezama koje mi je papa Franjo povjerio i s kojima ću nastaviti s istim entuzijazmom i predanošću s kojima sam proživio iskustvo i službu u Asizu. Zahvaljujem Svetom Ocu za povjerenje i naklonost koju mi ​​iskazuje na današnji dan u kojem me moli da služim Crkvi s ovim delikatnim zadaćama i živim svoj poziv kroz prenošenje kršćanske poruke. Osjećam težinu odgovornosti, ali i radost i entuzijazam gdje se ponovno počinje: sa djecom. Mališani su najbolja polazna točka gdje je moguće iz prve ruke doživjeti ljepotu zajedničkog života i mogućnost da svijet gledate novim očima. Zahvalan sam papi Franji i njegovim suradnicima. Živjet ću s istim duhom kojim sam živio u Asizu, znajući da Gospodin čuva stranice života za svakoga od nas da ih napišemo kroz svoju službu. Godine u Asizu bile su godine intenzivnog rada, proživljenog s entuzijazmom i stvaranjem sinergije za prenošenje odgovornosti za komunikaciju bazilike svetoga Franje na najbolji mogući način. Hvala generalnom ministru, o. Carlosu Trovarelliju, franjevačkoj obitelji Asiške kustodije, uredništvu časopisa San Francesco i svima onima koji su posljednjih godina surađivali kako bi Asiz i njegova bazilika postali mjesto i referentna točka za međunarodni dijalog, bratstvo i brigu za stvorenje. Zahvalan sam velikoj obitelji Bravagente koju susrećem svake večeri naviještajući Evanđelje i koja mi pomaže da sve više razumijem vrijednost jednostavnosti i nade. Oni jesu i bit će začini mog putovanja“, zaključio je svoju izjavu o. Fortunato.

O. Fortunato je franjevac konventualac, novinar i pisac. Od svojih prvih koraka u franjevačkoj zajednici pod vodstvom o. Gianfranca Grieca, poznatog kolumnista L’Osservatore Romano, o. Fortunato pokazao se kao nadaren komunikator. Od 2011. širi franjevačku poruku putem svoje televizijske emisije Tg1 Dialogo na Rai Uno. Utemeljitelj je niza Orientamenti formativi francescani (“Usmjerenja za franjevačku formaciju”). U ožujku 2012. dobio je međunarodnu novinarsku nagradu Biagio Agnes za svoju knjigu Siate amabili („Budite ljubazni“), a za koju je predgovor napisao kardinal Gianfranco Ravasi. Među njegovim djelima koje je objavio ističu se još i Francesco il Ribelle („Franjo Buntovnik“), La Tunica e la Tonaca („Tunika i navika“) te Buongiorno Brava Gente („Dobro jutro, dobri ljudi“). Potonji naslov temelji se na istoimenoj inicijativi preko koje o. Fortunato svake večeri propovijeda evanđelje na svojoj Facebook stranici.