Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen je u petak, 17. studenog 2023. u Slavonskom Brodu.

Program je započeo molitvom kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, koji je predvodio župnik Župe Gospe Brze Pomoći vlč. Anđelko Cindori. Nakon molitve vjernici su položili lampione kod spomen-obilježja i duž Vukovarske ulice.

Potom je u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći slavljena misa za poginule, nestale i stradale hrvatske branitelje i civile. Misu je predvodio vlč. Anđelko Cindori, a koncelebrirao je vlč. Bernard Prelčec. Vlč. Prelčec je u homiliji ukazao na važnost poniznosti, zajedništva i mira na koji su kršćani pozvani.

„Kakav je to kršćanin koji ima potrebu isticati sebe? Kako kršćanin može oduzeti drugome čovjeku život u ime Boga iako zna da je svaki čovjek hram Duha Svetoga? (…) Kako je moguće da čovjek vjernik čini takve strahote, a pozvani smo činiti dobro…?“, neka su od postavljenih pitanja propovjednika čiji je odgovor bio kako to čine ljudi koji nemaju straha Božjega u sebi, nemaju Božjega života u sebi.

„Kad netko istinski služi Gospodinu ima strah Božji u sebi. Svako ratovanje i svako zlo koje se događa u ovome svijetu nije od Boga. Svi ratovi neće zacijeliti sami od sebe. Kršćani su pozvani moliti da oni prestanu, a napose mi koji imamo to iskustvo u Domovinskom ratu. Pozvani smo činiti dobro, a najveće dobro postignuto za vrijeme našega rata su naši branitelji koji su gotovo golim rukama, ali s Bogom, vjerom i ljubavlju prema domovini išli braniti svoju domovinu. Žrtva naših branitelja treba posebno biti u našim srcima napose u ove dane. Sjećajmo ih se s posebnim pijetetom i budimo Bogu zahvalni za svakoga od njih. Svijeće upaljene i izmoljene krunice za njih neka budu uvijek prisutne u našim domovima kako za njih tako i za sve poginule civile. Ne smijemo zaboraviti njihove žrtve, ali kao kršćani pozvani smo oprostiti neprijateljima.“, rekao je uz ostalo vlč. Bernard Prelčec.