Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan sjećanja u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u subotu 18. studenog u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku misu je služio katedralni župnik don Marin Lučić, izvještava Dubrovačka biskupija.

„Na ovaj dan želimo na oltar donijeti sve one koji su dali svoje živote za domovinu”, kazao je na početku mise katedralni župnik. Dodao je i kako će slaviti misu Blažene Djevice Marije – Majke utjehe „jer je u borbi za slobodu potrebna utjeha, a Gospa je uvijek tu da nas tješi kako je tješila i Isusa”.

U propovijedi je predvoditelj slavlja podijelio svjedočanstvo branitelja, francuskog dragovoljca, Jean-Michela Nicoliera o teškim danima Vukovara. Razmatrajući o tome kako je moguće da se čovjek pretvori u neljudsko biće bez sućuti, propovjednik je to povezao s evanđeoskim ulomkom i sucem koji se nije bojao Boga i koji nije ni za ljude mario. „Ima ljudi kojima savjest potpuno otupi.

Naš hrvatski narod je godinama molio za slobodu, koju smo u krvi dobili, braneći se”, kazao je katedralni župnik te pozvao sve da se dalje mole jer se sada nastavlja duhovna borba.

Istaknuo je i rečenicu s kenotafa crkve Sveta Mati Slobode u Zagrebu koja glasi: „Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti – mi ćemo ga braniti”. U potpisu: Vaši branitelji.

Na misi je asistirao đakon don Petar Markić. Liturgijsko pjevanje predvodila je profesorica Maja Marušić.

Zvonjavom crkvenih zvona u 18 sati i 11 minuta katedrala, kao i druge gradske crkve, pridružila se akciji „Zvon za Vukovar“ koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.