Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Svjetski dan bolesnika na HKS-u

Zagreb (IKA)

Klub studenata Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta Nutrix i Odjel za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) zajedno s Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom i Hrvatskim katoličkim društvom medicinskih sestara i tehničara euharistijskim slavljem u Sveučilišnoj kapeli HKS-a proslavili su u petak 11. veljače Svjetski dan bolesnika.

Misno slavlje predvodio je duhovnik Podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva “Branimir Richter” u Zagrebu doc. dr. sc. fra Draženko Tomić u koncelebraciji s rektorom  HKS-a prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem i sveučilišnim kapelanom Markom Čolićem.

Fra Draženko na početku homilije napomenuo je kako je to 30. obljetnica obilježavanja Svjetskog dana bolesnika. Taj se dan u Hrvatskoj počeo obilježavati već godinu dana nakon ustanovljena tj. od 1993. godine. Nadalje je, razlažući o razvoju pogleda na bolest tijekom povijesti, naglasio kako, dok je antički čovjek na bolest gledao kao nešto što dolazi zbog narušavanja određene pravilnosti i zakona, kršćanstvo oslobađalo čovjeka krivnje i uvodilo u cjeloviti pogled na čovjeka koji je obolio, vidjevši u njemu sâmoga Krista koji pati. Upravo ta cjelovitost koja vodi računa kako o biološkim, tako i o duhovnim sastavnicama i potrebama čovjeka jest ona koju kao kršćani imamo pružiti, usklađujući svoje stručno djelovanje sa smjernicama Katoličke Crkve.

Prije blagoslova prisutnima se obratio i rektor Tanjić, zahvalivši fra Draženku na poticajima izrečenima u homiliji i izražavajući svoje zadovoljstvo “što smo se, iako unutar pandemije, uspjeli okupiti na proslavi ovoga dana”. Misu su animirali studenti Odjela za sestrinstvo Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i njihovi prijatelji studenti s drugih fakulteta.

Nakon mise duhovni nagovor održao je kapelan Čolić. Predstavio je poruku pape Franje za Svjetski dan bolesnika koja prije svega naglašava Božje milosrđe. Milosrđe, kaže papa Franjo, nije svodivo na ponekad iskazani sentiment prema oboljelom, već je sadržano u svakom Božjem djelovanju, u isti mah moćnom, ali i nježnom. Kršćanski zdravstveni djelatnici tako u oboljelom bratu čovjeku prepoznaju sâmoga Krista patnika, koji se s njime poistovjećuje. Stoga ruke zdravstvenog djelatnika koje dotiču bolesnikovo tijelo imaju ga njegovati kao sâme milosne ruke Očeve. Papa napominje kako, sve dok su mnogi pozitivni pomaci naprijed zabilježeni u medicini, još uvijek siromašni krajevi svijeta nemaju mogućnost liječiti odavno lječive bolesti, a često puta im i ne dostaje neophodnih lijekova. U posljednje vrijeme to se odrazilo i na veliku neravnomjernost u dostupnosti cjepiva protiv COVD-19 bolesti, na što je Papa više puta skretao pozornost. Na kraju poruke papa Franjo ističe kako kršćanske zdravstvene ustanove tako imaju biti „kuće milosrđa“, pružajući svakome oboljelom cjelovitu ljudsku pomoć, ne zanemarujući pri tome ni duhovnu dimenziju.

Na samom kraju, u rektorovo i fra Draženovo ime, kapelan je izrazio zahvalnost prema svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima koji povećanim i dugotrajnim naporom daju svoj veliki doprinos u borbi protiv korona virusa.