Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 10. obljetnica Odjela za sociologiju na HKS-u

Zagreb (IKA)

U subotu 22. listopada, na blagdan svetog pape Ivana Pavla II., obilježena je deseta obljetnica Odjela za sociologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) u Zagrebu.

Misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u koncelebraciji s doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije, prof. dr. sc. Denisom Barićem s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Odilonom Singbom s Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, vlč. Branimirom Jagodićem, sveučilišnim kapelanom te s doktorandima na sociologiji vlč. Vladimirom Kečerenijem i vlč. Darkom Roginom.

U homiliji biskup Gorski podsjetio je na tri velike geste Ivana Pavla II. zbog kojih ga pamtimo kao velikog prijatelja hrvatskoga naroda. Prva je priznanje samostalnosti Republike Hrvatske, čime je stao na stranu slobode – ne samo hrvatskog naroda, nego svih naroda svijeta. Drugi čin koji je ostavio neizbrisiv trag u svijesti našeg naroda je rujan 1994. godine kad je u jeku Domovinskog rata posjetio naš narod kao goloruki hodočasnik mira, kako je sam sebe nazvao. Treća nezaboravna gesta dogodila se u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine, kad je zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca proglasio blaženikom, opravdavajući time nevino osuđenog pravednika.

„Da je netko prije 30 godina rekao kako ćemo danas slaviti svetu misu u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zahvaljujući Bogu za 10 godina studija sociologije, rekli bismo da sanja. Međutim, upravo snovi omogućavaju mijenjanje stvarnosti. Ako nema snova o boljem, o ljepšem, o plemenitijem – ono se ni ne događa. Važno je dakle u sebi imati san, viziju nečeg novog. (…) Dobro je onda zapitati se: Koja je naša vizija? Naš san? Gledamo oko sebe toliko razočaranih i malodušnih, čije su riječi često: Ništa se ne može! Ali ipak treba sanjati svoj cilj – i ovaj zemaljski i onaj nebeski – i ostvarivati ga snagom vjere“, rekao je biskup Gorski.

Pjevanje na misi predvodili su zbor i glazbenici iz Franjevačkog samostana u Samoboru pod ravnanjem profesora Marina Rimca.

Svečanost se nastavila akademskim činom u Velikoj dvorani u kojoj su prisustvovali pročelnici Odjela Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dekan i prodekan s Medicinskog fakulteta, profesori i vanjski suradnici Odjela za sociologiju te velik broj studenata, alumnija i prijatelja Odjela za sociologiju.

Uime rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića okupljnima je dobrodošlicu i čestitku u prigodi Dana Odjela svim prisutnima poželio prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, prvi pročelnik Odjela za sociologiju. Govorio je o samim početcima Odjela za sociologiju kada je 2006. nekolicina znanstvenika među kojima su bili prof. dr. sc. Maja Štambuk, prof. dr. sc. Ivan Robić, prof. dr. sc. Ivan Rimac, prof. dr. sc. Anka Mišetić, prof. dr. sc. Anka Mišetić, prof. dr. sc. Drago Čengić, prof. dr. sc. Vlado Šakić i on sam započela razrađivati koncept studija sociologije. Dopusnica je dobivena 2008., a u akademskoj godini 2012./2013. započeto je izvođenje nastave na Odjelu za sociologiju.

Govoreći o konceptu studija, prorektor Črpić je istaknuo: „Sama ideja studija je bila jednostavna. Željeli smo da studenti kroz studij rastu, da im damo mogućnost da se osobljuju i da im budemo profesori koji će zajedno s njima otkrivati istinu. Drugi važan moment je bio da damo studentima struku. Naše društvo nalazi se u situaciji da nam treba studij koji će pomoći osposobljavati ljude koji mogu razumjeti procese koji se događaju u društvu, koji ih mogu objasniti i koji njima mogu upravljati“. Taj koncept bio je osnova za današnji studij u kojem se od studenata na prijediplomskoj razini očekuje se da dobro poznaju sociološke teorije i različite modele koji  pokušavaju objasniti društvo i društvene pojave, da su metodološki pismeni i interdisciplinarno obrazovani. Na diplomskoj razini zamišljeno je da se studentima ponude relevantni alati koji će upotrijebiti kako bi bili konkurentni na tržištu rada, a koji sadrže elemente ekologije, etike i javne politike. Prorektor Črpić je također istaknuo kako je prvu skupinu nastavnika činilo tek nekoliko zaposlenih i veći broj vanjskih suradnika, dok je to danas obrnuto. Ujedno je zahvalio i izrazio svoj ponos profesorima koji rade na Odjelu rekavši da su stručni i posvećeni svom poslu te da daju svakodnevno više od onoga što je samo posao.

Izv. prof. dr. sc. Mario Bara, pročelnik Odjela za sociologiju, govorivši o razvoju studija sociologije na HKS-u, rekao: „Sve ovo ne bi bilo izvedivo da nije bilo one početne potpore naših vanjskih suradnika i prijatelja Sveučilišta koji su pomogli da se u međuvremenu Odjel i kadrovski izgradi. Naime, od svojih početaka Odjel je dobio svoje prve asistente koji su doktorirali i izabrani u nastavno znanstvena zvanja te danas uspješno nose cijeli niz nastavnih i izvannastavnih aktivnosti na Odjelu i Sveučilištu. I ne samo to, Odjel je u međuvremenu dovoljno osnažio da može pružati potporu u razvoju novih studijskih programa u suradnji s drugim sveučilišnim odjelima“.

„Kada je riječ o našim studentima, prvo što moram jest zahvaliti im na njihovom povjerenju. O početka rada Odjela do danas kumulativno je na različitim razinama studija prošlo preko tisuću studenata. U ovoj ak. god. trenutno je od prijediplomske do poslijediplomske razine aktivno preko 200 studenata. Ono što nas posebno veseli je široki spektar njihovih aktivnosti. Ponosni smo i raduje nas što Klub studenata sociologije „Nexus“ ove godine organizira svoj treći po redu studentski kongres pod nazivom ”Sociologija svakodnevice: teme i perspektive”. Osim toga, naši su studenti aktivni u volonterskoj skupini, sportskim i drugim izvannastavnim aktivnostima na Sveučilištu“- rekao je pročelnik Bara. Ujedno je zahvalio Upravi, kolegama s drugih odjela i vanjskim suradnicima, sveučilišnom kapelanu i svim stručnim službama na potpori bez koje djelovanje Odjela ne bi bilo moguće.

Tom prigodom dodijeljena su priznanja studentima Odjela za sociologiju u  tri kategorije: za najbolji akademski uspjeh, najbolji diplomski rad i u kategoriji za izniman izvannastavni angažman.

Priznanje za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2021./2022. dobili su

  • Pamela Patricija Pinčić, studentici I. godine preddiplomskoga sveučilišnog studija Sociologija, težinski prosjek ocjena 4.704
  • Lana Jergović, studentici II. godine preddiplomskoga sveučilišnog studija Sociologija, težinski prosjek ocjena 4.452
  • Marta Čagalj, studentici III. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Sociologija, težinski prosjek ocjena 4.934
  • Ani Posarić, studentici I. godine diplomskog sveučilišnog studija Sociologija, težinski prosjek ocjena 4.918
  • Anji Buneta, studentici II. godine diplomskog sveučilišnog studija Sociologija, težinski prosjek ocjena 4.750.

Priznanje za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2021./2022.  dobila je Marina Miletić, magistra sociologije koja je u svom diplomskom radu obradila pitanje vlasništva kao društvenog aspekta turističkog razvoja Dubrovnika Mentorica na diplomskom radu bila je doc. dr. sc. Petra Palić. Priznanje za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2021./2022. u cilju promicanja Odjela i struke dobio je student Lovro Knežević. Uime nagrađenih studenata obratila se Marta Čagalj koja je rekla kako su dobivena priznanja veliki poticaj i motivacija za daljnje usavršavanje i izvan nastave.

Zahvalnice u prigodi desete obljetnice osnivanja Odjela za sociologiju dodijeljene su prof. dr. sc. Ivanu Rogiću, prof. dr. sc. Anki Mišetić, prof. dr. sc. Dragi Čengiću, prof. dr. sc. Vladi Šakiću, dr. sc. Geranu Marku Miletiću,  prof. dr. sc. Maji Štambuk i prof. dr. sc. Ivanu Rimcu.

Uslijedio je okrugli stol s alumnima koji je moderirala asistentica na Odjelu za sociologiju Matea Škomrlj. U okruglom stolu sudjelovali su Iva Soldo, analitičarka u Kadrovskoj službi Tiska-Fotenova Grupa, Nikola Vrabec, asistent u razvojnom odjelu u tvrci Infinitum, Iva Vukadin, novinarka HRT-a i Marina Miletić, voditeljica posebnih projekta u zakladi Codos. Alumni su govorili o prednostima studija sociologije, koliko su im stečena znanja pomogla u sadašnjem poslu te s kakvim su se okolnostima susretali pri pronalaženju posla. Istom su istaknuli kako im je diplomski studij koji naglasak stavlja na ekonomiju i s tim povezne procese u društvu pomogao u pronalaženju posla kao i u radu koji sada obavljaju.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je na violini profesorica Lara Rimac, dok je program moderirala magistra sociologije Karla Žagi, objavljeno je na mrežnim stranicama HKS-a.