Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade "Kune"

Vinkovci (IKA)

U četvrtak 29. travnja u Vinkovcima održala se svečanost u povodu 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune". Obilježavanje je započelo misnim slavljem u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, a nastavilo se letačkim programom akrobatske grupe „Krila Oluje“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stoji u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Uz pripadnike 3. gardijske brigade, te članove obitelji poginulih pripadnika “Kuna”, obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Mladen Karlić.

Također, obilježavanju su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, ratni zapovjednici 3. gardijske brigade “Kune”, vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, predsjednik ogranka Vinkovci Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” Damir Dujić, predstavnici svih ogranaka veterana 3. gardijske brigade “Kune”, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.

Položeni vijenci za poginule branitelje

Nakon toga, kod križa na Gradskom groblju Vinkovci položeni su vijenci za poginule branitelje, a zatim je u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ održana Svečana akademija. Tom prigodom pročitana je odluka o dodjeli odlikovanja pripadnicima 3. gardijske brigade “Kune” kao i odluka o dodjeli Plaketa udruge 3. gardijske brigade “Kune”.
Plakete za Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane primio je ministar obrane Mario Banožić koji je svim pripadnicima koji su za vrijeme Domovinskog rata nosili oznake 3. gardijske brigade čestitao 30. obljetnicu osnutka i zahvalio se u ime cijele Vlade RH na svemu što su učinili kako bi imali cjelovitu, sigurnu i slobodnu državu.

„Ono što ste vi imali nije imala niti jedna vojska. To je srce, to je snaga, to je želja za slobodom! Po tome smo i danas priznati kao hrvatski vojnici u cijelom svijetu“, rekao je ministar, prisjetivši se i obitelji stradalih 391 pripadnika legendarnih “Kuna” koji su dali svoj život za Domovinu, kao i 16 nestalih pripadnika. „Hrvatska vojska danas je poznata po tome da smo se kao mala vojska borili s puno snažnijim neprijateljem i puno toga učinili da danas živimo sigurno i slobodno“, istaknuo je ministar i zahvalio se pripadnicima na svemu što čine za Hrvatsku vojsku.

„U vrhunski izvedenoj operaciji „Bljesak“ kojom je oslobođena zapadna Slavonija, upravo su “Kune” prve kročile u oslobođene Okučane. Ratni put “Kuna” bio je ključan za uspostavu suvereniteta i pamtimo ga kao put pobjede koji nam je donio dugo očekivanu slobodu i mir u kojem danas žive vaši nasljednici“, poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te dodao: „Posebno smo ponosni na naše mlade “Kune”, na njihove iznadprosječne rezultate u obuci, vježbama i operacijama“.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Mladen Karlić čestitajući 30. obljetnicu osnutka 3. gardijske brigade, rekao je kako je riječ o izuzetnoj postrojbi koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i koja je ušla u povijest hrvatskog naroda kao pobjednička brigada na koju svaki njen član može biti ponosan.

Goran Basarac, sin pokojnog general-pukovnika Ivana Basarca, ratnog zapovjednika brigade, u ime obitelji se zahvalio pripadnicima 3. gardijske brigade za sve što su napravili u Domovinskom ratu i što su bili tu kada je najviše trebalo. Citirao je dio iz knjige svojega oca posvećene pripadnicima 3. gardijske brigade te na kraju zaključio: „Neka svi zajedno nikad ne posustanemo u obrani digniteta Domovinskog rata, sjećanjima na našu slavnu povijest i čuvanju hrvatske grude za koju je palo toliko hrvatskih sinova i kćeri!“.

Damir Dujić: Nikad nećemo zaboraviti naše poginule i nestale suborce, kao ni njihove obitelji

U ime svih ratnih zapovjednika 3. gardijske brigade, obratio se umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac koji je uz čestitku svim pripadnicima, dao prikaz situacije i djelovanja 3. gardijske brigade na terenu za vrijeme Domovinskog rata. „U ratu smo ginuli, sahranjivali suborce, tugovali s obiteljima poginulih i opet išli na ratišta ginuti“, rekao je Kruljac istaknuvši važnost zajedništva i modernizacije Oružanih snaga. „Opremite i modernizirajte Oružane snage da budu garancija sigurnosti i stabilnosti hrvatskoga društva, a ministar obrane ide dobrim putem. Štitite dignitet i istinu Domovinskog rata!“, poručio je Kruljac.
Predsjednik ogranka Vinkovci Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Damir Dujić rekao je kako su “Kune” dale nemjerljiv doprinos u obrani Slavonije te kako su na bojištima diljem Hrvatske dokazali ljubav prema domovini. „Treća gardijska brigada imala je krvav i težak ratni put. Nikad nećemo zaboraviti naše poginule i nestale suborce, kao ni njihove obitelji“, rekao je Dujić.

Akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja djeluje u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovala je u svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade “Kune” novim letačkim programom za ovogodišnju sezonu, koji je predstavljen u srijedu, 28. travnja u vojarni u Zemuniku. U toj su prigodi po prvi puta nastupali i novi članovi grupe, iskusni piloti i nastavnici letenja iz 392. eskadrile aviona, bojnik Nino Perović i natporučnik Krešimir Oštrić, navodi se u četvrtak 29. travnja u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

3. gardijska brigada „Kune“

3. gardijska brigada „Kune“ osnovana je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima, a ugašena 28. veljače 2003. U brigadi je od 1991. do 2003. godine bilo oko 10 tisuća pripadnika. Broj poginulih je 391, nestalih 16, a ranjenih i ozlijeđenih više od 1080. Pripadnici 3. gardijske brigade sudjelovali su u operacijama: „Maslenica“ (1993.), „Bljesak“ (1995.), „Zid“ (1995.) i „Feniks“ (1995.). Područje djelovanja bilo je: Istočna Slavonija (Od Vukovara, Osijeka, Baranje, Nuštra do Okučana), Posavina, Zadarsko zaleđe, do Osijeka,Tvrđavice i Kopačkog rita na kraju Domovinskoga obrambenoga rata. 3. gardijska brigada „Kune“ odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskoga i Redom kneza Domagoja s ogrlicom.