Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 74. obljetnica stradanja 66 hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg (IKA)

U povodu 74. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu od 4. di 7. veljače održani su »IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«.

Prva tri dana molitveni program započinjao je molitvom krunice, a nastavljao se služenjem mise zadušnice za ubijene fratre i puk. Mise je predvodio fra Ivan Landeka, ml., uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana. Molitvom krunice, čitanjem i pjevanjem na misama posebno su sudjelovali ministranti, članovi Franjevačke mladeži te članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i zborova koji djeluju u župi.
Dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na »VIII. nagradnom natječaju« na temu „Pobijeni hercegovački franjevci“. Zastupljeni su bili uzrasti djeca, mladež i odrasli.
Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno dan sjećanja na sve hercegovačke franjevce ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi FRAMA-e Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u tom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu misu zadušnicu predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Željka Majića, vicepostulatora fra Miljenka Stojića i 70-ak hercegovačkih franjevaca. Pjevanje na misi predvodio je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mire Majić. Misno čitanje pročitao je fra Rade Dragićević, koji je pohađao glasovitu franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu. Molitvu vjernika čitali su gvardijani samostana.
Provincijal Šteko u propovijedi se osvrnuo na stradanje 66 fratara. „Mi poznajemo neka mjesta stradanja, o drugima još uvijek nagađamo. Poznati su nam neki iskazi, poznajemo i neke sudionike, ali nipošto sve. Kad god pokušamo prodrijeti do potpune istine, ustanovljujemo da nam netko ili nešto u čudnovatu križištu iznova izmiče. Šezdeset i šestorica braće, na čelu s provincijalom fra Leom, slične sudbine sa smrću pred očima, sudbine povezane i odvojene poznatim i nepoznatim vremenom i mjestom. A uvijek i svugdje na njihovim stratištima prisutnost zločina gotovo opipljiva“, rekao je provincijal.
Istaknuo je da su okupljeni na tome mjestu „s osjećajima zahvalnosti za vjeru i žrtvu naše pobijene subraće, ali i za svu ostalu braću i sestre koji su kao krštenici svjedočili Kristov križ i tako svoje trpljenje ucijepili i u naše postojanje“. Tragamo, preko Vicepostulature, za dokazima u istini i nosimo njihov spomen u realitetu događaja – daleko od svih mitologija, istaknuo je provincijal Šteko.

Na kraju mise zadušnice nazočnima se obratio generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić koji je prenio pozdrave mjesnog biskupa Ratka Perića te zahvalio Vicepostulaturi na svemu što čini. »Danas izričemo zahvalnost dragom Bogu da su pobijeni fratri bili spremni darovati najviše što su imali, svoj život, njima zahvaljujemo na svjedočkom primjeru ljubavi prema Bogu, svojoj Crkvi, svome redu i svome narodu«, rekao je Majić.
Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« predstavio je rad Vicepostulature kroz proteklu godinu. »Nastavili smo tragati za posmrtnim ostacima naše pobijene braće pa smo uspjeli pronaći još njih trojicu iz skupine od njih 9 koje su jugokomunisti odveli iz naše mlinice i hidrocentrale 8. veljače. Trenutačno dovršavamo još određena provjeravanja i mislim da ćemo za koji tjedan o svemu iscrpno obavijestiti javnost«, izvijestio je o. Stojić.
Riječi zahvale izrekao je i gvardijan širokobriješkog samostana fra Tomislav Puljić. »Mi danas obnavljamo uspomene na one koji su sveto živjeli i koji su usmrćeni kao mučenici, da sjećanja na njih budu što sadržajnija i snažnija te da donesu plodove ljudima na dobrobit, Bogu na slavu. Oni su naše svete i obvezujuće uspomene i naše moći koje nas osposobljavaju da uz Božju pomoć gradimo bolji svijet, nadvladavajući grijeh koji lako zavodi, grijeh nepoštivanja i zaborava«, rekao je o. Puljić.
Kroz ova četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg i Radio Marija u BiH. Katolički tjednik je stradanju hercegovačkih franjevaca posvetio temu najnovijeg broja. I mnogi drugi mediji izvijestili su o obilježavanju na čemu im je posebno zahvalio vicepostulator Stojić.