Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 75. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

Svetvinčenat (IKA)

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić u srijedu, 24. kolovoza u Svetvinčentu je obilježena 75. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića.

Koncelebrirali su nadbiskupi i biskupi Riječke metropolije: mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor; mons. Ivica Petanjak, krčki biskup; mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup; mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru te apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Dražen Kutleša. Koncelebriralo je i pedesetak svećenika iz raznih krajeva, a ove godine na svetvinčentskom trgu na misi se okupilo oko 2500 vjernika.

Pozdrav apostolskog upravitelja

„Za sve nas smrt i proglašenje blaženim Miroslava Bulešića jesu veliki povijesni događaji koji su razlog naše velike nade i utjehe“, rekao je u uvodnom pozdravu mons. Kutleša. „U osobi našeg blaženika spaja se cjelokupna tragedija koja je pogodila pučanstvo Istre, hrvatskog naroda i cijele Europe tijekom prošlog stoljeća, obilježenog trima velikim neljudskim sustavima iz prošlog stoljeća: fašizma, nacizma i komunizma. U osobi bl. Miroslava Bulešića prepoznajemo pobjedu Kristova evanđelja nad zlom, pobjedu Božjih pravila i savjesti nas nasiljem i ugnjetavanjem, pobjedu praštanja i pomirbe nad mržnjom i osvetom. Naš blaženi Miroslav predstavlja svećenika i vjernika koji želi oprostiti i pomiriti se, očistiti sjećanje od mržnje, pobjeđujući zlo dobrom tako da mu ‘osveta postaje oprost’“, rekao je nadbiskup. Pozdravio je nadalje okupljenu subraću u episkopatu, sve svećenike, redovnike i redovnice. Pozdrav je uputio i načelniku Općine Svetvinčenat Deanu Perkoviću te izrazio zahvalu za sve što je Općina učinila u organizaciji ovogodišnje proslave obljetnice mučeništva bl. Bulešića. Poseban pozdrav uputio je predvoditelju misnoga slavlja „sinu ovoga kraja, štovatelju i širitelju kulta bl. Miroslava Bulešića mons. Milanu Zgrabliću“. „Drago mi je, preuzvišeni nadbiskupe, da je upravo danas, na dan mučeništva bl. Bulešića, Vaš prvi javni nastup kao biskupa u Vašoj rodnoj biskupiji. Očito ništa nije slučajno, dapače, vrlo je znakovito“, rekao je mons. Kutleša.

Mons. Zgrablić je u uvodnom pozdravu zahvalio na pozivu te uputio prigodne pozdrave.

„Drago mi je da kao sin ovog podneblja središnje Istre i svećenik kojem je Crkva u Istri mnogo toga darovala, kao prvi nastup u Istri nakon biskupskog ređenja u zadarskoj katedrali Sv. Stošije, 25. lipnja 2022., ovom svetom službom, zajedno s vama, Bogu mogu zahvaliti za dar blaženika Miroslava i svim milostima koje nam Gospodin podjeljuje po njegovu zagovoru“, rekao je na početku homilije mons. Zgrablić.

„Prvu propovijed vlč. Miroslav Bulešić, mladomisnik, koja nam je sačuvana u pisanom obliku, održao je u Motovunskim Novakima, na Bijelu nedjelju, 2. svibnja 1943. Tu je propovijed započeo riječima: „Veseli me što vam mogu govoriti baš na današnji dan, jer je ovaj dan – dan vjere“, rekao je mons. Zgrablić te je naglasio „ova euharistija nam omogućuje da i mi imamo udjela u onom vrhuncu života bl. Miroslava Bulešića po kojem je iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu prolio svoju krv na današnji dan u Lanišću prije 75 godina“.

„Pobjeda oprosta nad mržnjom“

Citirao je nadalje riječi koje je kardinal Angelo Amato izrekao na beatifikaciji bl. Bulešića, „Odmah možemo reći da je današnja beatifikacija don Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika, svetkovina mira nad ratom, bratstva nad podjelama, oprosta nad mržnjom, božanske ljubavi nad ljudskom zlobom. To je pozitivna poruka, evanđeoska, duboko božanska, koja pokreće naša srca da čine samo dobro. Don Miroslav je doslovno živio Isusovu riječ: ‘Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio’, prema riječima iz Ivanova evanđelja. „Nama je, dakle, ovaj dan ‘dan vjere’ ako evanđeoska poruka života i smrti bl. Miroslava pokreće naša srca da činimo dobro. I to se ‘danas’ odnosi na cijeli život. Jer ‘činiti dobro’ i nas čini da postanemo dobri i da nam bude dobro, da budemo blaženi“, naglasio je mons. Zgrablić.

„Ako nemam ljubavi sve mi fali“

„Mladi Miroslav, u 22. godini života, ali već itekako zreo u svojoj vjeri, svjestan da se smisao života može ostvariti samo u ljubavi“, rekao je mons. Zgrablić te je pojasnio: „Što dublje i jasnije spoznajemo Boga to više otkrivamo koliko nam je ta ljubav potrebna. Ako nemam Božje ljubavi u sebi, sve mi nedostaje. U svijetu i drugim vidim samo negativno, zlo i neprijatelje. Nemiran sam i nezadovoljan. U ljubavi možemo napredovati ili nazadovati. Ljubav raste poput dobra stabla ili vene i suši se poput pokošene trave“.

„Što dublje i jasnije spoznajemo Boga to više otkrivamo koliko nam je ta ljubav potrebna. Ako nemam Božje ljubavi u sebi, sve mi nedostaje. U svijetu i drugim vidim samo negativno, zlo i neprijatelje. Nemiran sam i nezadovoljan. U ljubavi možemo napredovati ili nazadovati. Ljubav raste poput dobra stabla ili vene i suši se poput pokošene trave“, istaknuo je mons. Zgrablić.

„Vrhunski izričaj ljubavi prema Bogu“

Spominjući blaženikovu propovijed u Baderni 1944. godine, kada je bio u životnoj opasnosti, rekao je da su njegove riječi „Moj Bože… Ako me hoćeš k sebi, evo me pripravna. Svoj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude volja tvoja… Želim umrijeti samo za slavu Božju i spasenje duše svoje i svojih vjernika“, nadbiskup je rekao da je to vrhunski izričaj ljubavi bl. Miroslava prema Bogu, bližnjemu i sebi.

„S Bogom je živio“

Mons. Zgrablić je citiravši encikliku pape Franje „Fratelli tutti“ podsjetio na upozorenje „Vjernik može biti nevjeran u svemu onom što sama vjera zahtijeva, a opet se može osjećati bliskim Bogu i smatrati se dostojnijim od drugih“. „Blaženi Miroslav vjeru nije ispovijedao samo deklarativno. Nije u Boga pasivno vjerovao nego je s Bogom živio. Vjerovao je njegovoj ljubavi živeći u ljubavi“, naglasio je.

„Gospodin gleda na ljubav s kojom neko djelo činimo“

„Gospodin ne gleda na veličinu naši djela, nego na ljubav s kojom neko djelo činimo. Ako sve činimo s Bogom, s ljubavlju, u sve ugrađujemo ljubav: u vrijeme ugrađujemo vječnost; u našu krhkost i grešnost usađujemo svetost i milost; u našu narav ugrađujemo nadnarav; u našu smrtnost ugrađujemo besmrtnost. Za svijet mržnje, netrpeljivosti, nemira – u našim srcima i obiteljima… postanimo svjetlo. Nemojmo se u tome umoriti. Ljubav – Bog je vrjednija od svake žrtve i napora. Prikazujmo Gospodinu svaku žrtvu iz ljubavi koja se može podnijeti za kratko vrijeme ovoga života, kao što je to učinio blaženi Miroslav, a možda će biti kraće nego bi svatko mislio. Blaženi Miroslav koji je donio obilni rod života neka bude svojom vjerom hrana našoj duši da i mi oblini rodi života donesemo. Neka kraj našeg života, poput života blaženog Miroslave ne bude gubitak, već dobitak – plod“, zaključio je mons. Zgrablić.

Na kraju je prigodne zahvale i najave izrekao mjesni župnik vlč. Darko Zgrablić, koji je podsjetio i na mogućnost nabave literature o bl. Bulešiću, a spomenuo je i da je objavljen novi molitvenik.

Misno slavlje animirao je  Župni zbor Župe BDM od Krunice iz Trviža pod vodstvom Tonija Brajkovića.

Osobno štovanje relikvija

Po završnom blagoslovu s relikvijom krvi bl. Bulešića vjernici su imali prigodu za osobno čašćenje njegovih zemnih ostataka, na obljetnicu smrti svake se godine sarkofag bl. Miroslava, koji se inače čuva u oltaru župne crkve, iznosi na trg gdje bude tijekom mise i nakon nje, kako bi mu se vjernici mogli približiti u osobnom čašćenju.

Sve brojnija pješačka hodočašća

Brojni su hodočasnici pješaci i ove godine stigli u Svetvinčenat pješice: dvadesetak hodočasnika krenulo je iz Valbandona, iz jedine crkve posvećene bl. Bulešiću; s tom je skupinom pješačio i vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Bulešića preč. mr. Ilija Jakovljević.

Druga je skupina krenula iz Samostana sv. Mihovila nad Limom, hodočasnike iz vrsarskoga kraja vodio je vlč. mr. Lino Zohil. Skupina vjernika iz rovinjskog i kanfanarskog kraja krenula je iz Kanfanara, a mala, ali hrabra skupina, predvođena vlč. Blažom Bošnjakovićem stigla je iz Labina.

Pješačka hodočašća postaju, ponovno, stalni dio tradicije hodočašćenja i čašćenja naših Božjih ugodnika. Sve je veći broj ljudi koji se odlučuju na takvu gestu, a sve su konzistentnija okupljanja vjernika na misama bl. Bulešića u čast.

Devetnica i trodnevnice bl. Bulešiću u čast

Jubilarnoj obljetnici prethodila je devetnica u crkvi Bl. Bulešića u Valbandonu koju su predvodili vlč. Josip Kešinović, vojni kapelan u Osijeku i vlč. Ivan Begović, policijski kapelan u Vinkovcima. Trodnevnica je održana u Lanišću i Svetvinčentu. U Lanišću su mise trodnevnice predvodili: vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, vlč. Marko Dokoza, župnik na Otoku Ugljanu, te mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Na samu 75. obljetnicu, u srijedu, 24. kolovoza, svečanu misu poldanicu u Lanišću je predvodio preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik Župe sv. Pavla ap. To je misno slavlje animirao Župni zbor sv. Pavla ap. u Puli.

U Svetvinčentu su mise trodnevnice predvodili vlč. Josip Mašina, župnik u Lanišću, preč. Mladen Matika, pazinski dekan i župnik te vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe.