Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 89. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava

Sibinj (IKA)

Obilježavanje 89. obljetnice stradanja Sibinjskih žrtava održano je u petak, 16. veljače 2024. u Sibinju.

Obilježena je 89. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava – osmorice seljaka iz odvoračkih sela, Stjepana Gunčevića, Antuna Ercegovića, Mate Pejića, Đuke Štimca, Petra Topalovića, Ivana Jankovića, Ivana Katalinića i Antuna Perkovića – koje su 19. veljače 1935. u Sibinju ubili jugoslavenski žandari jer su zbog svojih domoljubnih ideja krenuli u mirne prosvjede protiv represije velikosrpskog režima. Već godinama Sibinjske žrtve predstavljaju simbol domoljubne svijesti i borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost.

Upravo iz tog razloga Općina Sibinj 19. veljače slavi Dan općine. Mjesna osnovna škola, koja je prije tri godine promijenila ime u Osnovna škola „Sibinjskih žrtava“, tada također slavi svoj dan.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja Sibinjskim žrtvama i spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu, slavljena je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja misa zadušnica za poginule iz te župe. Misu je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Sibinju predvodio župnik u Odvorcima vlč. Josip Kalmar. Suslavili su profesor na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu vlč. dr. Antun Japundžić, vlč. Filip Sertić te župnik u susjednoj župi u Slobodnici vlč. Ilia Janjić.

„Okupljeni na svetoj misi želimo bolje razumjeti ovaj događaj Sibinsjkih žrtava, da ih prikažemo Bogu, da nam budu uzor da se sjetimo kako su nam potrebni heroji koji su spremni podnijeti žrtvu života. To je najviše što čovjek može dati za ono u što vjeruje“, rekao je na početku homilije vlč. Kalmar. Osvijestio je da taj događaj treba potaknuti na promišljanje. Kazao je kako se treba živjeti i što se treba činiti da se takvo nešto više nikada ne dogodi te da Hrvati u slobodnoj Domovini žive kao braća i sestre. Dodao je kako su vjernici pozvani moliti za sve one koji su na vlasti da doista služe svome narodu.

Poslije mise u dvorani Osnovne škole Sibinjskih žrtava održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, a prigodni program održala su djeca te škole.

Tradicionalni polumaraton „Putevima Sibinjskih žrtava 2024.“ bit će održan u subotu, 17. veljače 2024., a početak polumaratona ukupne dužine 21,44 km je u Jakačini Maloj u 14 sati.