Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen međudikasterijski dokument „Na putu prema brizi za zajednički dom” na hrvatskom jeziku

Zagreb (IKA)

„Na putu prema brizi za zajednički dom“ naziv je dokumenta Međudikasterijske radne skupine Svete Stolice za cjelovitu ekologiju koji je objavljen o petoj obljetnici (2020.) enciklike Laudato si’, a sada predstavljen i hrvatskoj javnosti u izdanju Glasa Koncila.

Ideja za njegovu izradu, koju podržava Sveti Otac, proizlazi iz želje da se potakne provedba enciklike Laudato si’, poručuju iz Glasa Koncila. U njemu se predstavljaju različiti operativni prijedlozi s ciljem da se pruži nadahnuće za djelovanje crkvenih ustanova, vjernikâ i svih ljudi dobre volje. Podijeljeni su u dva dijela: prvi se odnosi na odgoj i obrazovanje i ekološko obraćenje, a drugi na provedbu cjelovitoga ljudskoga razvoja u perspektivi cjelovite ekologije. Za svaki od tih dijelova utvrđeno je dvanaest područja, od kojih je svako pojedino razvijeno na isti način: nakon citata iz Laudato si’ koji se odnosi na temu, predstavljen je uvod i temu se smješta u određen kontekst, zatim slijede referencije na najrelevantnije papinske dokumente te se potom spominju neke dobre prakse i na kraju se navode neki pravci djelovanja.

„U ovom teškom vremenu, koje će zasigurno umnogome promijeniti društva u kojima živimo“ – ističe se u dokumentu – „pozvani smo skrbiti jedni za druge, ne zatvarati se u egoizam, promicati i braniti ljudski život od njegova začetka do njegova prirodna svršetka, pružiti primjerenu zdravstvenu skrb svima, jačati međunarodnu solidarnost, boriti se protiv kulture odbacivanja, proučavati, zajedno graditi nove pravičnije ekonomske i financijske sustave, zalagati se za dijalog, mir, odbacivanje nasilja i rata. Kriza kroz koju prolazimo sve zornije pokazuje vrijednost enciklike Laudato si’ – pet godina od njezina objavljivanja – koju je papa Franjo posvetio brizi za naš zajednički dom, a koja nas uči kako je sve povezano”.

Foto: Glas Koncila