Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen novi broj glasnika "Svetac"

Šibenik (IKA)

Uoči Božića je iz tiska izišao novi, osmi broj glasnika Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Taveliću u Šibeniku "Svetac".

U uvodniku rektor Svetišta fra Ivan Bradarić podsjeća kako “i ovo vrijeme u kojemu mi živimo vrijeme je brojnih oluja i protivnih vjetrova”.

“Ne smijemo gubiti glavu i dodatno pojačavati osjećaj vrtoglavice i nesigurnosti. Po riječima pape Franje izrečenim u propovijedi u ožujku 2020. godine pozovimo Isusa u lađe našega života. Predajmo mu svoje strahove da ih on pobijedi.”

Središnja tema ovoga broja ovogodišnja je proslava blagdana sv. Nikole Tavelića kojom prigodom je svečano euharistijsko slavlje predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U trodnevnici pred sam blagdan predstavljena je monografija “Sveti budite”, te čitatelji mogu pročitati prilog s predstavljanja 12. studenoga.

Glasnik radosno izvještava da je zaokružen plan proslave jubileja. Iako ne onako kako je prvotno zamišljeno, ipak “Tavelino” je dovezao hodočasnike u Vječni grad kako bi na mjestu kanonizacije još jednom izrekli zahvalu Nebeskome Ocu.

U godini 2021. za promicanje štovanja sv. Nikole Tavelića dodijeljene su dvije nagrade fra Ivanu Bradariću. Nagradu za niz emisija “Tavelićev timbar vire” dodijelilo je Hrvatsko društvo katoličkih novinara u povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija. Godišnju nagradu Grada Šibenika za poseban doprinos u području religijske kulture fra Bradariću dodijeljena je u povodu proslave blagdana sv. Mihovila i Dana grada Šibenika.

S čitateljima svoja sjećanja na kanonizaciju, ali i posljednje godine koje provodi u šibenskom samostanu rado dijeli fra Augustin Kordić.

Fra Augustin čitatelje vodi šibenskim svetištem, a u ovome broju predstavlja kipove i reljefe u crkvi sv. Frane.

Uz 150. obljetnicu rođenja šibenskoga biskupa Jeronima Milete čitatelji mogu pobliže upoznati lik ovog svetog čovjeka, franjevca konventualca, biskupa u teškim ratnim godinama, velikog Tavelićevog štovatelja koji je svoje posljednje počivalište našao podno svečeva oltara.

Ovdje je i poticajni tekst o hodočašćima, tj. njihovu mjestu u životu hrvatskih vjernika, s posebnim osvrtom na hodočašća vezana uz sv. Nikolu Tavelića. U tom kontekstu, fotografijom su zabilježena hodočašća u šibensko svetište u vrijeme koronavirusa.