Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga prof. dr. Mate Zovkića „Knjiga o Tobiji“

Sarajevo (IKA)

U izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i suizdanju Glasa Koncila iz tiska je izišla knjiga pod naslovom „Knjiga o Tobiji. Prijevod i komentar“ autora prof. emeritusa dr. Mate Zovkića, izvijestio je u srijedu, 28. veljače 2024. Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

„Knjiga o Tobiji“ kako i naslov sugerira – obrađuje cjelokupnu Knjigu o Tobiji počevši „Uvodom u Knjigu o Tobiji“ u kojem se donose informacije o njezinu kanonicitetu, sastavu i književnoj vrsti te o njezinoj uporabi u Crkvi. Nakon toga, autor donosi novi prijevod knjige te u posljednjem poglavlju i opsežni komentar.

U predgovoru autor navodi: „Knjiga o Tobiji počela me dublje zanimati kada sam opazio da su dvije zgode iz nje u Obnovljenom redu ženidbe ponuđene za obred katoličkog vjenčanja: otac Raguel daje kćer Saru Tobiji za ženu (7,6-14) i molitva mladenaca pred prvu bračnu noć (8,4b-8). Odabir tih zgoda za vjenčanje mladencima koji su me za to zamolili potaknuo me da pobliže istražim učenje ove kanonske knjige Staroga zavjeta o braku i obitelji.“

Kako sugeriraju i recenzenti izv. prof. dr. Drago Župarić i izv. prof. dr. Dubravko Turalija, knjiga je plod prikupljanog i kritički obrađenog studija Knjige o Tobiji. Kazali su da je riječ o ozbiljnom, znanstvenom i stručnom pristupu, izvijestio je Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu.