Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga prof. dr. Nele Veronike Gašpar i prof. dr. Silvane Fužinato „U susretu sa Svetim. Pitanje o Bogu u dijalogu kršćanstva i suvremene kulture“

Zagreb (IKA)

U izdanju Kršćanske sadašnjosti iz tiska je izišla knjiga pod naslovom „U susretu sa Svetim. Pitanje o Bogu u dijalogu kršćanstva i suvremene kulture“ dviju autorica – prof. dr. Nele Veronike Gašpar i prof. dr. Silvane Fužinato, izvijestila je u ponedjeljak, 26. veljače 2024. Kršćanska sadašnjost.  

U današnjem društvu dogodio se jedan epohalni povijesni obrat poznanstvenjenja cjelokupne kulture te je „znanstveni mentalitet“ njezino temeljno obilježje. Takva znanstvena paradigma uvelike određuje i odnos današnje kulture prema fenomenu ljudske religioznosti koji „biva reduciran na unutarnjost naše subjektivnosti“.

„U susretu sa Svetim. Pitanje o Bogu u dijalogu kršćanstva i suvremene kulture“ želi doprinijeti teološkom promišljanju oko nastojanja da se razne metamorfoze suvremene kulture jednostavno ne nametnu ili pregaze čovjeka, nego da se bude svjesno načina na koji ih se treba prihvaćati i usmjeravati, a da se u njima ne izgubi Bog, a samim time i čovjek.

Crpeći na Bogu – izvoru svake svetosti, vjernik svakoga vremena pozvan je u svom svakodnevnom životu, poput Marije, zrcaliti svetost Božjeg lica i u svom djelovanju autentično svjedočiti svoju bezuvjetnu pripadnost Bogu.

Gledajući svijet ispunjen sukobima, nasiljem, nepravdama, nejednakostima, sebičnim osobnim interesima pojedinaca, skupina i naroda, nadmetanjima, neprihvaćanjima, odbacivanjima itd. moguće se obeshrabriti i odustati, zatvoriti se u same sebe, u svoj svijet zaštite i sigurnosti. No nije li to put u vlastitu smrt koja se očituje u smrti odnosa? Na sliku Božju ljudi su stvoreni kao bića odnosa koja se mogu ostvariti u svojoj punini i u svojoj čovječnosti samo u odnosu s drugim koji stoji ispred njih, u međusobnu prihvaćanju, darivanju, služenju i dijalogu jer doista nije dobro da čovjek bude sam.

Biti sam u samoći svojoj, živjeti bez drugoga i bez odnosa znači umrijeti.

Knjiga „U susretu sa Svetim“ podijeljena je na tri dijela. Prvi dio govori o biblijsko-teološkom utemeljenju kršćanskog poimanja i odnosa prema svetom. Drugi dio razlaže kršćanski govor o svetom pred izazovima suvremene kulture, a treći dio govori o kršćanskom bratstvu kao spasenjskom udioništvu u Božjoj svetosti.

„U susretu sa Svetim“ djelo je dviju autorica. Prof. dr. Nela Veronika Gašpar, članica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, redovita je profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu na Katedri dogmatske teologije.

Izv. prof. dr. Silvana Fužinato, članica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, predaje biblijsku teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta u Osijeku, izvijestila je Kršćanska sadašnjost.