Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2022.

Vatikan (IKA)

Na spomendan svetog Franje Saleškog, 24. siječnja objavljena je kao i svake godine Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji će se ove godine slaviti 29. svibnja. Tema poruke je „Slušati uhom srca“.

Slušanje „ostaje bitno za ljudsku komunikaciju“, međutim u svijetu u kojem živimo prisutna je tendencija okretanja glave na drugu stranu i zatvaranja ušiju. Samo obraćajući pažnju na to koga slušamo, što slušamo, kako slušamo, možemo rasti u umijeću komuniciranja, čije središte nije teorija ili tehnika, već sposobnost srca koje omogućuje blizinu, pojasnio je Papa.

„Svi imamo uši, ali mnogo puta čak i oni sa savršenim sluhom ne mogu čuti druge. Postoji, naime, unutarnja gluhoća, gora od tjelesne“, napominje Papa. U vezi s tim Sveti je Otac skrenuo pažnju na stvarnost prisilnih migracija, složenog problema za koji nitko „nema spreman recept“ za rješavanje.

Papa nas potiče da srušimo zid razočaranja i cinizma koji se podigao među običnim ljudima, zasigurno potaknut pandemijom.

Toliko nepovjerenja koje se ranije nakupilo prema „službenim informacijama“ izazvalo je i „infodemiju“, unutar koje je svijet informacija sve teže učiniti vjerodostojnim i transparentnim.

„Moramo duboko slušati i osluškivati, posebno socijalnu nevolju povećanu usporavanjem ili prestankom mnogih gospodarskih aktivnosti“, potiče Papa. No, treba biti na oprezu, jer „postoji upotreba sluha koja nije pravo slušanje, već njegova suprotnost: prisluškivanje“.

Stalna prisutna napast koje se danas, u eri društvenih mreža, dodatno pogoršala, jest prisluškivanje i špijuniranje, iskorištavajući druge za vlastiti interes. Naprotiv, ono što komunikaciju čini dobrom i potpuno ljudskom je upravo slušanje onoga pred kim jesmo, licem u lice, slušanje drugoga kojemu pristupamo s odanošću, povjerenjem i iskrenom otvorenošću.

Čovjek ne komunicira ako nije prvi slušao i nema dobroga novinarstva bez sposobnosti slušanja. Da biste ponudili temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije, potrebno je dugo slušati. Da bi se ispričalo događaj ili opisalo stvarnost u reportaži, bitno je znati slušati, spremni također promijeniti mišljenje, modificirati svoje početne hipoteze, piše Papa u svojoj poruci za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije.