Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena tema 2. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Vatikan (IKA)

Dikasterij za laike, obitelj i život objavio je da će tema 2. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji će biti obilježen u nedjelju 24. srpnja 2022., biti „Rod donose i u starosti“ (Psalam 92, 15), objavio je 15. veljače Tiskovni ured Svete Stolice.

Temom koju je izabrao papa Franjo, želi se istaknuti koliko su bake, djedovi i starije osobe vrijedne te da su dar, kako za društvo tako i za crkvene zajednice.

„Tema je također poziv na preispitivanje i vrednovanje djedova, baka i starijih osoba koje se prečesto drži na marginama obitelji, građanskih i crkvenih zajednica. Njihovo životno iskustvo i vjera mogu, zapravo, pridonijeti izgradnji društava koja su svjesna vlastitih korijena i sposobna sanjati o budućnosti utemeljenoj na većoj solidarnosti“, istaknuto je u priopćenju Dikasterija.

Također se naglašava da je poziv na slušanje mudrosti stečene s godinama također osobito značajan u kontekstu sinodskog puta na kojem se Crkva nalazi.

„Dikasterij za laike, obitelj i život poziva župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice diljem svijeta da pronađu načine za proslavu Dana u vlastitom pastoralnom kontekstu, za što će naknadno staviti na raspolaganje neka prikladna pastoralna sredstva.“

Podsjećamo, Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba ustanovio je papa Franjo 2021. godine, a obilježava se svake četvrte nedjelje u srpnju – najbliže spomendanu sv. Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake (26. srpnja).