Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena tema Papine poruke za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2021.

Vatikan (IKA)

„Dođi i vidi“ (Iv 1, 46). Komunicirati susrećući ljude kakvi jesu i gdje jesu, tema je poruke pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvene komunikacije, objavio je u utorak 29. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.

„Dođi i vidi“. Ove su riječi apostola Filipa u središtu Evanđelja: kršćanski navještaj, prije nego od riječi, sastoji se od pogledâ, svjedočenjâ, iskustava, susreta, bliskosti, riječju – života. Upravo je te riječi iz Ivanova Evanđelja (1, 43-46) papa Franjo izabrao za temu poruke za 55. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji će se održati u svibnju 2021. „Komunicirati susrećući ljude kakvi jesu i gdje jesu”, podnaslov je Poruke.

Ovako glasi evanđeoski odlomak: Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: »Pođi za mnom!« Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. Filip nađe Natanaela i javi mu: »Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.« Reče mu Natanael: »Iz Nazareta da može biti što dobro?« Kaže mu Filip: »Dođi i vidi.«

U epohalnoj promjeni kroz koju prolazimo, u vremenu koje nas zbog pandemije obvezuje držati socijalnu distancu, komunikacija može omogućiti blizinu koja je nužna za prepoznavanje onoga što je bitno i za razumijevanje istinskog značenja stvari.

Ne znamo istinu ako je ne doživimo, ako ne susrećemo ljude, ako ne sudjelujemo u njihovim radostima i tugama. Stara izreka: „Bog te susreće tamo gdje jesi“ može biti putokaz onima koji rade u medijima ili se bave komunikacijom u Crkvi. U pozivu prvih učenika, s Isusom koji im ide ususret i poziva ih da ga slijede, vidimo također poziv na korištenje svih medija, u svim njihovim oblicima, kako bi se doprlo do osoba kakve jesu i gdje žive, navodi se u tekstu najave teme Papine poruke za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koju je objavio Tiskovni ured Svete Stolice u utorak 29. rujna.

Svjetski dan sredstava društvene komunikacije slavi se na Sedmu vazmenu nedjelja, prvu nakon Uzašašća, koja iduće godine pada na 16. svibnja.