Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena zbirka homilija izv. prof. dr. fra Ante Barišića

Zagreb (IKA)

Glas Koncila objavio je novu zbirku homilija „Misterij ljubavi, zla i smrti. Bludnice vas pretekoše u kraljevstvo Božje“ izv. prof. dr. fra Ante Barišića, OFM Cap.

Zbirka sadrži homilije za kompletni A-B-C ciklus liturgijske godine, ukupno 195 homilija, uključujući sve glavne crkvene svetkovine, nekoliko blagdana te spomendana. Homilije za nedjelje i glavne svetkovine poput Božića i Uskrsa te svetkovine Krista Kralja poredane su prema tijeku liturgijske godine, a pojedine svetkovine, kao svetkovina sv. Petra i Pavla i druge, nisu zasebno izdvajane u skupinu pod nazivom svetkovine, već su ostavljene unutar vremena kroz godinu jer su slavljene u nedjelju.

Novoobjavljene homilije plod su autorova pastoralnoga i liturgijskoga djelovanja u Župi sv. Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj Dubravi, koja ove godine slavi 80 godina svoga postojanja. Upravo je to jedan od glavnih poticaja za objavljivanje knjige. Homilije su nastajale od 2010. do 2014. godine, a nekoliko homilija autor je naknadno dodao da bi kompletirao sve nedjelje kroz godinu.

Gotovo sve homilije izrečene su tijekom euharistijskih slavlja u spomenutoj župi, osim nekoliko njih koje su izrečene na drugim mjestima i župama prigodom proslave svetkovine zaštitnika župe. To su mjesta poput Široke Kule (Lika), Tuzle, Siska, Jajca, Pitomače, Varaždina, Orehovice (Zagorje), Karlobaga, Osijeka, Ruda (Samobor) i Novigrada na Dobri.

„Želja nam je da ova zbirka homilija ne bude tek puko svjedočanstvo jednoga kratkog isječka vremena i konteksta u kojem živi i djeluje propovjednik koji ostavlja pisani trag iz toga vremena u obliku živoga navještaja i tumačenja Božje riječi župnoj vjerničkoj zajednici koja se nedjeljom i u druge dane tijekom godine okuplja oko oltara, oko živog Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja čovjeka, nego da ona plemenitom i strpljivom čitatelju bude i poticaj za duhovnu obnovu na tragu nove evangelizacije i sinodalnoga puta i hoda Crkve na početcima 21. stoljeća“, ističe autor u predgovoru.