Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljeno drugo izdanje pjesmarice marijanskih i hodočasničkih popijevki

Križevci (IKA)

U marijanskom mjesecu listopadu, zborovođa, orguljaš i povjerenik za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke biskupije Ozren Bogdanović izdao je drugo, dopunjeno izdanje pjesmarice marijanskih, hodočasničkih popijevki za zborove, zboraše, orguljaše, molitvene (marijanske) zajednice te ljubitelje i čuvare tradicijske, sakralne glazbe i umjetnosti uopće.

Popijevke su prilagođene za profesionalne zborove i orguljaše, kao i za sve aktivne izvođače, a zboru ih je moguće po prvi put zapjevati sve do četveroglasja, u nadi da budu zanimljivije i da se otmu zaboravu, a prvenstveno da se više izvode. Također, kao melografu, Bogdanović je uvrstio i neke izgubljene popijevke koje su ispjevale naše bake i koje se danas rijetko čuju ili se ne čuju uopće.

Proslove su napisali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua i poznavatelj crkvenog pjevanja križevački vladika Milan Stipić. Recenzirali su ih doktorand Tomislav Habulin i dr. sc. Jelka Vukobratović, a notografiju i glazbenu korekturu uredio je mag. mus. Marko Fureš.

Knjiga je obogaćena slikama i fotografijama sakralne tematike, a ukupno ju na 94 stranice čini 37 marijanskih pjesama.

Knjiga je prilagođena svim stupnjevima glazbenog obrazovanja, što ju čini jedinstvenom jer je mogu izvoditi pučki, amaterski i profesionalni glazbenici kao i oni koji sudjeluju u glazbenom životu župe, prošteništa ili svetišta, a ujedno se mogu izvoditi jednoglasno, dvoglasno, troglasno ili četveroglasno uz orguljsku pratnju.

Foto: Ozren Bogdanović // pjesmarica Sve nek’ ti pjeva – popis popijevki