Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica smrti mons. Antuna Cirimotića

Skoplje (IKA)

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov slavio je misu u povodu prve obljetnice smrti mons. Antuna Cirimotića u četvrtak, 28. listopada u skopskoj katedrali Presvetog Srca Isusova.

Misi su nazočili svećenici Skopske biskupije i Strumičko-skopske eparhije te časne sestre Euharistinke, Usmiljenke i Sestre Misionarke ljubav. Nakon mise otišli su do groba mons. Cirimotića na Gradskom groblju Butel gdje su se pomolili za dušu pokojnika.

Biskup Stojanov se u propovijedi osvrnuo na blagdan svetih apostola Šimuna Kanaanca i Jude Tadeja, kao i na život mons. Cirimotića, ističući izazove s kojima se suočavao. Biskup Stojanov naglasio je da je mons. Cirimotić ostao istinski svjedok koji je 55 godina nesebično služio kao svećenik Crkve Kristove, konkretnije Skopskoj biskupiji, rekavši da je mnogima donio „mir u njihove domove“.

Izražavajući riječi zahvalnosti Bogu za vjernu službu Kristovoj Crkvi i Božjem narodu mons. Cirimotića, biskup Stojanov je rekao: „Zahvalni smo za njegov humanitarni i dobrotvorni duh prema siromašnima i najpotrebitijima koji je imao uvijek tu ‘slabost’ pomagati, za njegov duhovni i intelektualni odgoj mladih svećeničkih kandidata koji danas djeluju u Makedoniji, na Kosovu i šire“.

Na kraju propovijedi mons. Stojanov je upitao: „Što možemo naučiti od spomenute dvojice svetaca, apostola i mučenika, Kristovih prijatelja, svetog Šimuna Kanaanca i svetog Jude Tadeja? Da i mi ostanemo Kristovi prijatelji, trudeći se raditi za svoje spasenje i za spasenje drugih čak i po cijenu vlastitog života. A što možemo naučiti od našeg monsinjora? Ostanimo Kristovi svjedoci i u teškim kušnjama, pravi misionari, molitelji i propovjednici svetog Evanđelja. Budimo istinski borci za Kristovu vjeru i Njegovu Crkvu, budimo otvoreni za one u potrebi. Neka ga Gospodin Bog nagradi za sva njegova dobra djela i podari mu utjehu i radost u njegovom Kraljevstvu“.

Mons. Cirimotić rođen je 1. travnja 1937. godine u Janjevu. Za svećenika ga je zaredio 4. srpnja 1965. biskup Smiljan Franjo Čekada. U listopadu 1970. biskup Joakim Herbut imenovao ga je osobnim tajnikom. Od jeseni 1983. do ljeta 2002. obnašao je dužnost rektora biskupskog sjemeništa u Skoplju, a od ožujka 1984. do prosinca 1993. upravljao je i katedralnom župom u Skoplju.

Godine 1986. papa Ivan Pavao II imenovao ga je monsinjorom. Godine 1991. imenovan je ravnateljem Makedonskog Caritasa i tu je službu obavljao do studenog 2017. godine. Od studenog 2005. do 2017. obnašao je dužnost generalnog vikara Skopske biskupije i Apostolskog egzarhata. Biskup Stojanov mu je povjerio brigu o medijima i odnosima s javnošću, te međureligijskom dijalogu, a 31. srpnja 2013. imenovan je za ravnateljem Radio Marije, službe koju je obnašao do 29. listopada 2017. godine. Bio je dugogodišnji duhovnik sestara Euharistinki. Preminuo je 28. listopada 2020. godine u Skoplju.