Budi dio naše mreže
Izbornik

Obnova zgrada HKS-a: Skinuta kapa zvonika s budućeg sjedišta rektorata

Zagreb (IKA)

U okviru radova na obnovi zgrada nekadašnje Domobranske vojarne u Zagrebu, 2006. dodijeljene Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u subotu 25. veljače 2023. skinuta je kapa zvonika zgrade nekadašnjeg zapovjedništva, budućeg sjedišta rektorata.

Rektor vlč. prof. dr. Željko Tanjić je u ime HKS-a, u srpnju 2021., s Vladom Republike Hrvatske potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za obnovu triju zgrada na Kampusu, teško stradalih u potresu 2020. godine, vrijedan 59 359 125 kuna.

Prema narudžbi HKS-a, Institut za povijest umjetnosti proveo je arhivska i terenska istraživanja, na temelju kojih je predložio valorizaciju i konzervatorske smjernice. Arhitektonsku snimku postojećega stanja izradio je projektni biro Nugrad d. o. o., čiji su arhitekti ujedno autori idejnoga rješenja projekta obnove zgrade rektorata, piše u radu dr. sc. Katarine Horvat-Levaj „Hrvatsko katoličko sveučilište : Domobranska vojarna i zgrada pisarnice : Ilica 242, Zagreb : povijest gradnje, valorizacija i prijedlog konzervatorskih smjernica“, objavljenom u travnju 2022. godine.

Radovi na obnovi intenzivirali su se ove godine. Nakon što je sa zgrada u obnovi uklonjena stolarija te krovišta, skinuta je i kapa zvonika središnje od triju zgrada uz Ilicu. Unatoč lošijim vremenskim uvjetima, zahtjevan posao uklanjanja uspješno je obavljen.

Glavni inženjer gradilišta Tomislav Držanić rekao je za HRT da su pripreme za skidanje kape trajale tjedan dana. „Dosta zahtjevne pripreme u smislu osiguranja postojeće konstrukcije jer je ona pod konzervatorskom zaštitom. Cijeli projekt je zamišljen da se skine toranj s postojećeg objekta i deponira na gradilištu. On će se ovdje rekonstruirati i sama restauracija će se vršiti na gradilištu“, dodao je.

Iz sigurnosnih razloga tijekom spuštanja kape promet je bio zatvoren za sva vozila.

Kampus HKS-a, nekadašnja domobranska vojarna nalazi se na Črnomercu, unutar Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba upisane u Registar zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara. Zgrada nekadašnjeg zapovjedništva (pisarnice) sagrađena je, kao i cijela vojarna, 1898./1899., prema projektu Milana Lenucija i Janka Holjca, u izvedbi projektno-graditeljskog biroa Hönigsberg & Deutsch, piše u radu dr. sc. Horvat-Levaj.

Utvrđeno je da je trenutno građevinsko stanje zgrade vrlo loše. „Zbog nekorištenja, većina je elemenata trošna (obloge podova ili žbuke na unutarnjim i vanjskim zidovima). Kao posljedica potresa 2020. godine, nastale su pukotine u zidovima. Mjestimično je u ruševnom stanju i međukatna konstrukcija. Pokrov krovišta je velikim dijelom uništen, što dodatno ugrožava stanje zgrade. U potresu su oštećeni i naknadno uklonjeni svi dimnjaci zgrade.“

Nakon što je vojarna dodijeljena Zagrebačkoj nadbiskupiji koja je u njega smjestila HKS, pristupilo se postupnoj obnovi kompleksa. Dosad su obnovljene dvije zgrade uz Domobransku ulicu, te je dovršeno dograđeno krilo uz ulicu Kunišćak uz koju je sagrađena i potpuno nova poslovno-stambena zgrada. Uz tri zgrade uz Ilicu, obnovu još čeka zgrada uz Vukasovićevu ulicu, koja će biti prenamijenjena u studentski dom, a dovršetak obnove zgrada u sredini Kampusa, buduća knjižnica.