Budi dio naše mreže
Izbornik

Obredi Velikoga petka u splitskoj prvostolnici

Split (IKA)

Obrede Velikoga petka u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma predvodio je 10. travnja splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić uz sudjelovanje kancelara Splitsko-makarske nadbiskupije don Ratomira Vukorepe, katedralnog župnika don Tomislava Ćubelića, don Ante Mateljana i đakona don Nikole Šakića.

Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je Služba riječi. Prije ljubljenja križa koje je pratilo pjevanje tradicionalne tužaljke „Puče moj“ i obreda pričesti, mons. Barišić je izrekao homiliju.

„Čuvši kako dvoranin etiopske kraljice čita tekst proroka Izaije koji smo upravo čuli đakon Filip ga je upitao: ‘Razumiješ li što čitaš?’. Dvoranin mu je odgovorio kako ne može razumjeti tekst jer je težak. Zamislimo samo koliko je tek bilo teško podnijeti takvu muku u svom životu, biti ispljuvan, odbačen i razapet. To se dogodilo Spasitelju svijeta na današnji dan, na Veliki petak“, kazao je nadbiskup Barišić u uvodnom dijelu homilije, dodavši kako je takav događaj moguć u svijetu čovjeka koji od svoga početka, od Adama, čini različite grijehe. „U svijetu nepravde nije ni čudno da je najveći Pravednik završio na križu. Svi smo odgovorni za taj događaj. Ne možemo svoju krivicu prebacivati na druge. Ako pogledamo svoj odnos prema Bogu i bližnjemu, vidjet ćemo kako i sami zbog svoje grešnosti imamo udjela u osudi Sina Božjega“, nastavio je.

Nadbiskup Barišić je poručio kako je „Kristova ljubav pomaknula svijet do neba, do vječnosti“. „Njegova ljubav je toliko jaka da pobjeđuje sve granice i ograničenja te grijeh, smrt i grob. Krist nije sišao s križa jer onaj koji silazi ne uskrisava. Prihvaća nas do kraja, u ljubavi uzima svoj križ koji nas vodi do ostvarenja i uskrsnuća. U toj ljubavi nam je darovana nada i zbog te ljubavi postajemo sposobni za izlaženje iz svoje zloće“, ustvrdio je.

Pojasnio je i kako se „takvom cjelovitom ljubavlju, koja nas ljubi do smrti na križu, rađa novi čovjek“, rekavši: „Krist je doista novi Adam. Kao što je iz boka starog Adama rođena Eva tako se iz Kristova probodenog boka rađa novi čovjek. Iz te krvi i vode rađaju se euharistija i krštenje, hrana našega života“.

Istaknuo je i „kako smo svi pozvani na prihvaćanje dara Gospodinove ljubavi, izgradnju svojih društvenih i obiteljskih uloga kroz odnos prema Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću jer je budućnost života na Njegovoj strani“.

„Draga braćo i sestre, molim vas da stavite Raspelo na vaš stol. Ono je simbol Kristove ljubavi prema nama. Dok sada ovdje budemo otkrivali križ volio bih da ga i vi otkrijete i poljubite u svojim obiteljima. Na današnji dan je život za raspetog i uskrslog Krista darovao i zaštitnik naše Nadbiskupije sveti Dujam. Poklonimo se s njim u vjeri, nadi i ljubavi Kristu koji je svojim svetim križem otkupio svijet“, zaključio je.

Nakon obreda, po običaju splitske prvostolnice, nadbiskup je izložio Presveti Oltarski Sakrament u pokaznicu, blagoslovivši sve vjernike.