Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 25. susret dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

Sarajevo (IKA/KTA)

U prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu, 16. rujna 2020. održan je 25. susret svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovalo je oko 120 dijecezanskih svećenika na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Susret je započeo zajedničkim slavljem mise u crkvi sv. Ćirila i Metodija koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić progovorio je svećenicima u svjetlu prolaznosti njegove službe kao mjesnog ordinarija, te ih je podsjetio na važnost suradnje s njim kao dijecezanskim biskupom i mons. Tomom Vukšićem koji će ga naslijediti na stolici vrhbosanskih nadbiskupa. „U čemu će sve pokazivati ta ljubav prema svojoj mjesnoj Crkvi? Mi Crkvu zovemo ‚majkom‘, a majka se voli, za majku se brine… I ova mjesna Crkva, koja proživljava svoja iskušenja, treba ljubav svoje djece i njihovu spremnost da se za nju žrtvuju i za nju izgaraju“, kazao je kardinal Puljić dodavši da bez svećeničkog zajedništva mjesna Crkva ne može preživjeti.

Kardinal Puljić potaknuo je svećenike da propovijedanje ljubavi, praštanja i milosrđa Božjeg pokazuju i na djelu u svagdašnjici, osobito prema drugoj braći svećenicima. Podsjetio je da svećenici „žive od oltara“ te ih je potaknuo na otvorenost da pomognu siromašnima, misijama i drugim ljudima u potrebi, kao i institucijama u kojima se odgajaju i školuju budući svećenici ili se nalaze oni misnici koji su došli u zasluženu mirovinu.

Potom je kardinal Puljić, imajući u vidu da je upravo navršio 75 godina, zamolio da mu misnici oproste sve što je ljudski pogriješio naglasivši da nikad zlobu nije nosio, već samo svoje ljudske slabosti. Istaknuo je da sa svoje strane oprašta sve što su mu drugi učinili nažao. „Služio sam ovoj Crkvi svim srcem. Nisam žalio energije i ovu Crkvu iskreno volim – Crkvu Katoličku, a onda i ovu Vrhbosansku“, kazao je kardinal Puljić te je poželio da ovaj svećenički susret bude susret „ljubav zajedništva, ljubav sloge i spremnosti izgaranja za tu mjesnu Crkvu“.

Progovorio je na kraju i o važnosti „kršćanske uljudnosti“ kod svećenika u odnosu prema drugima – bilo u izražavanju ili u odijevanju. Kazao je da je možda uvredljivo ustrajavati na pojedinim pravilima poput toga kako će se svećenik oblačiti, ali ih je pak pozvao da drže do svoga dostojanstva i službe kako bi ih i vjernici više cijenili. „Bože, učini naša srca po svome srcu. Posveti nas kako bi ova mjesna Crkva, koja proživljava kušnju, hrabro ispila kalež muke i vjerna ostala do kraja života“, riječi su kojima je kardinal Puljić završio svoju propovijed.

Nakon mise uslijedio je radni dio susreta u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije. Sve nazočne svećenike pozdravio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić koji je i moderirao ovaj susret. Podsjetio je na dnevni red susreta i ukratko se osvrnuo na neke važnije događaje od prošlogodišnjeg susreta, među kojima prihvaćanja odreknuća od službe pomoćnog vrhbosanskog biskupa mons. Pere Sudara i imenovanje mons. Tome Vukšića za vrhbosanskoga nadbiskupa koadjutora.

„Božja riječ u životu svećenika“ naslov je prigodnog izlaganja koje je održao vlč. dr. sc. Dubravko Turalija, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U izlaganju posebno se osvrnuo na neke naglaske iz pojedinih poslanica sv. Pavla, apostola naroda. Oslanjajući se na riječi sv. Pavla iz poslanice Rimljanima, istaknuo je da je riječ Božja pravednost, život i djelovanje odnosno da, čitajući Riječ Božju, treba biti duboko svjestan što se čita i kako se čita. Govoreći o Pavlovim poslanicima kršćanskoj zajednici u Korintu, kazao je da riječ Božja uspostavlja vjeru i jedinstvo u Kristu Gospodinu. Na kraju je podsjetio da su biskupi Biskupske konferencije BiH odlučili proglasiti Godinu Božje Riječi koja će započeti na spomendan crkvenoga naučitelja sv. Jeronima u povodu 1600. obljetnice njegove smrti, 30. rujna 2020., kada će kardinal Puljić predslaviti misu u župi Bosansko Grahovo gdje se, prema jednoj od teorija, nalazio rodni grad sv. Jeronima Stridon. Iznio je i neke konkretne prijedloge svećenicima u pastoralu za promicanje čitanja i slušanja Božje riječi u njihovim župnim zajednicama.

Nakon kraće diskusije vikar Ćosić donio je kratki prikaz o djelovanju pojedinih institucija Vrhbosanske nadbiskupije, među kojima su: Svećenički dom, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, Nadbiskupijsko sjemenište „Petar Barbarić“ u Travniku, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije te je podsjetio da izvješće o radu Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije bude redovito prikazano tijekom Sabora svih svećenika, dijecezanskih i redovničkih, koji djeluju na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije. Kratko izvješće okupljenim svećenicima pročitao je ekonom Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Vladimir Pranjić.

Predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura upoznao je svećenike s radom svoga Ureda. Kazao je i da je osvježio mrežnu stranicu Vrhbosanske nadbiskupije koju je potom u rad pustio kardinal Puljić.

Završnu riječ okupljenim svećenicima uputio je kardinal Puljić koji je istaknuo da neće biti otkazivan nijedan predviđeni susret te da će svi biti održani u skladu s mogućnostima. Tako će i ove godine u mjesecu listopadu biti upriličeno hodočašće Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu i 19. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 16. Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga. Kardinal Puljić posebno je naglasio važnost predstojeće Godine Božje Riječi te je napomenuo da je Vrhbosanska nadbiskupija dobila određeni broj primjeraka Biblija koji će biti darovani vjernicima, kako bi što češće čitali i razmišljali o riječi Božjoj. Na kraju je još jednom potaknuo svećenike na bratsko zajedništvo, solidarnost i suradnju.

Druženje je nastavljeno tijekom zajedničkog objeda.