Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 35. Obiteljski susret o temi „Obitelj i sakramenti“

Split (IKA)

35. Obiteljski susret pod naslovom „Obitelj i sakramenti – 'Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina!'(Mt 3,17)“ održan je 27. i 28. siječnja u Franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu.

Organizatori su bili Savjetovalište za obitelj pri samostanu Gospe od zdravlja, Split, u suradnji s Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom (HKLD) i Hrvatskom zajednicom bračnih susreta (HZBS) Split i uz potporu Pastoralnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Voditelji i predavači bili su prof. dr. don Ante Mateljan, teolog, prof. dr. sc. p. Nikola Stanković, SI, teolog, filozof, izv. prof. dr. sc. fra Domagoj Runje, OFM, teolog, mr. sci. Silvana Dragun, teolog, dizajner, Darija Mladin, vjeroučiteljica, Danijela De Micheli Vitturi, dr. med spec. obiteljske medicine, logoterapeut. Domaćini su bili gvardijan samostana o. fra Ante Antića dr. sci. fra Domagoj Volarević i upravitelj hotela PAX Ivan Livaković, dipl. oec. Na susret su pristigli članovi HKLD, HZBS i njihovi prijatelji te dugogodišnji sudionici Obiteljskih susreta i Obiteljskih ljetnih škola. Sudionici su došli iz Metkovića, Opuzena, Dugog Rata, Podstrane, Splita, Kaštela i Zadra.

Susret je počeo u subotu ujutro  u samostanskoj dvorani „fra Karla Balića“.

Nakon zaziva Duha Svetoga i pozdrava duhovnika splitske podružnice HKLD-a fra Domagoja Runje, Danijela De Micheli Vitturi je pozdravila nazočne i izrazila dobrodošlicu sudionicima 35. Obiteljskog susreta koji se po drugi put održava u  tom prostoru. Od  1996. u Franjevačkom samostanu svete Marije u Zaostrogu održano je 29 obiteljskih susreta te četiri u samostanu Svetog Križa u Živogošću i tri ljetna rekreacijska susreta u samostanu Svetog Duje u Kraju na Pašmanu.

U svom uvodnom izlaganju o sakramentima u obitelji kroz obiteljske cikluse, osvrnula se na Pismo obiteljima sv. Pape Ivana Pavla II. koje je napisao 1994. u Godini obitelji, kada se ujedno i započelo s obiteljskim susretima u Savjetovalištu za obitelj pri samostanu Gospe od zdravlja u Splitu. Istaknula je Papinu preporuku o potrebi suradnje i druženja obitelji i važnost obiteljske molitve i primanja sakramenata kako bi obitelj bila i ostala Crkva u malom. Cijeli je život bračni par pozvan živjeti u ljubavi skladno i predano obećanju, crpeći trajno nadahnuće u osobi Isusa Krista koji je kroz sakramente i dar Duha Svetoga trajno prisutan među nama i nikada ne napušta one koji vjeruju i otvore srca.

Prof. dr. don Ante Mateljan govorio je o sakramentima ispovijedi i bolesničkog pomazanja. Sakramenti su vidljivi znak nevidljive Božje milosti koji se događa u zajedništvu i ima veze sa spasenjem. Osobno iskustvo se može ispričati, ali ne i prenijeti. Subjektivno ulazimo u iskustvo susreta s Bogom na ljudski način u sakramentu pokore. Pozvao se na evanđeoske odlomke koji govore o sakramentu ispovijedi. Bog nam daje mogućnost sukladno našoj ljudskoj naravi da se susretnemo s njim. Govoreći o bolesničkom pomazanju koji je uz ispovijed i pričest sakrament za bolesnike, kazao je da je bolest ponekad put čovjeku do integriteta. Uputio je sudionike na evanđeoski tekst svetog Jakova o postupanju s bolesnicima i na svoju knjigu pod naslovom „Mala knjiga o bolesti i zdravlju“.  Sakramenti osmišljavaju patnju i bolest i donose mir. Nakon predavanja sudionici su kroz rad u malim grupama su međusobno podijelili svoja iskustva.

O sakramentima u slikama velikih majstora govorila je mr. sci. Silvana Dragun, teologinja i dizajnerica, prikazavši sedam sakramenata kroz remek djela slikara počevši od antičke umjetnosti pa nadalje, protumačivši simbole u prikazu svetoga.

„Djeca roditeljima“, prigodni igrokaz na temu susreta, sastavni je dio dosadašnjih susreta. Ovaj put tema je bila „Sakramenti u obitelji“ koju je s djecom i mladima priredila Darija Mladin, dugogodišnja suradnica i sudionica obiteljskih susreta, majka šestero djece i vjeroučiteljica.

U subotu poslijepodne, nakon molitve krunice i zaziva Božanskog Milosrđa, izv. prof. dr. sc. fra Domagoj Runje, OFM, govorio je o sakramentima inicijacije. Kao profesor Starog zavjeta osvrnuo se na sakramente kroz Biblijske tekstove. Krštenje – novo rođenje, događaj je iz kojeg je nastao odnos Boga i čovjeka. Ono se događa i u susretu s Duhom Svetim. Ta je komunikacija misterij koji se događa u zajedništvu. Govorio je o obredu krštenja, tko se može krstiti i tko može biti krstitelj, o razlikovanje pojmova krst i krštenje. Zatim se osvrnuo na sakrament potvrde kao otajstvu i govorio o njegovom primanju. Uputio je sudionicima pitanje: „Kako ja živim od sakramenata?“ Govoreći o sakramentu euharistije osvrnuo se na povijest slavljenja euharistije i ritam primanja pričesti koji nije bio svakodnevan kao danas. „Euharistija je sakrament koji nema mjere ni usporedbe s nečim drugim. Mistično tijelo Kristovo koje postaje  stvarno dijeli se vjernicima  i ne smijemo zaboraviti da je Euharistija hrana“.

U subotu navečer fra Domagoj je slavio misu za sudionike susreta te je uslijedilo euharistijsko klanjanje.

Program je nastavljen u nedjelju gdje su sudionici u zajedništvu s ostalim vjernicima u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja slavili nedjeljnu misu koju je predslavio fra Domagoj Volarević, gvardijan samostana na Trsteniku.

Nakon mise prof. dr. pater Nikola Stanković, teolog i umirovljeni profesor filozofije, govorio je o sakramentu svetog reda. Uz osvrt na biblijske tekstove o svećeniku iznio je sudionicima i svoje iskustvo odgovora Božjem pozivu. Govorio je o hijerarhiji i vlasti koja potječe od Svetoga. Preko Krista Gospodara vlast dolazi na svećenike. To je služba koja potječe od „Najstarijega“. Svećenik je posrednik između Boga i ljudi. Tri su stupnja svećeničke službe: posvetna, proročka i upravljačka. Kazao je da nema svećeničkog zvanja bez molitve. Potrebno je upoznati pobožnog i vidjeti primjer.

Uslijedio je okrugli stol i govor o sakramentu ženidbe koji je kao i sveti red sakrament služenja. Sudionici su bili bračni par Zvonko i Štefica Tošić iz Opuzena, prof. dr. Elza Jurun i prof. dr pater Nikola Stanković. Moderatorica je bila Danijela De Micheli Vitturi. Bračni par Tošić, govorio je o svojim prvim koracima počevši u mladosti, hodanju u poštivanju predbračne čistoće, prihvaćanju bračnih obveza, radosnog primanja djece kao Božjeg dara i neizostavnu skrb za stare roditelje u obitelji. Govorili su o važnosti molitvenog i sakramentalnog života od kojeg su crpili snagu za svakodnevne izazove, zatim o povezanosti sa župom i dugogodišnjem pjevaju u župnom zboru i radosti susreta s drugim obiteljima kroz dugogodišnje Obiteljske susrete. Prof. dr. Elza Jurun, koja je sa suprugom Nikicom u HZBS dugo godina bila koordinator za Dalmaciju u svom se izlaganju osvrnula na važnost osobne i obiteljske molitve, prakticiranju sakramentalnog života i neizostavnoj pripravi za sakramente koja je na prvom mjestu treba odvijati u obitelji uz neizostavnu pripremu na župi.

Pater Nikola Stanković odrastavši među braćom i sestrama kojih je bilo desetero, imao je od malih nogu dobar primjer obiteljskog rada i molitve uz poticajan primjer svoga djeda. Govorio je o svom pozivu i svećeničkoj formaciju za koju je neophodna i osobna i obiteljska molitva.

Na kraju susreta bračni par Nikola i Franka Nogolica iz Metkovića, koji su 41 godinu u braku, roditelji šestero djece, izveli su dijalog „Sokrat i Ksantipa“, autora p. Nikole Stankovića.