Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano predavanje „Ima li za ovisnosti lijeka?“ i izborna skupština HKLD-a u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

Podružnica Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) u Vinkovcima održala je 12. lipnja u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici stručno predavanje „Ima li za ovisnosti lijeka?“.

Gost predavač bio je prim. dr. sc. Ivan Ćelić sa Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Na početku svoga predavanja prim. Ćelić istaknuo je kako na problem ovisnosti treba gledati sveobuhvatno, uzimajući u obzir njezinu biologijsku, socijalnu, psihološku i duhovnu sastavnicu. „Ovisnost se kao i druge bolesti može prevenirati, ona se danas uspješno liječi, mijenja biologiju tijela, a neliječena može dovesti do povećane stope morbiditeta i mortaliteta te ozbiljno utjecati na kvalitetu života pacijenta“, naglasio je.

„Prema novoj paradigmi ovisnosti nitko ne može odabrati postati ovisnik, samo pojedinac koji ima tu prijemčivost da bude ovisnik postaje ovisnikom. Genetski čimbenici su odgovorni za 40-60% ranjivosti osobe za nastanak ove bolesti, no tu treba istaknuti i okolišne čimbenike poput stresa, traume, nasilja, ali i dostupnosti droga“, poručio je.

Prim. Ćelić potom je istaknuo pojam „dualni poremećaji“ koji se upotrebljava u području mentalnog zdravlja i odnosi na one pacijente koji istovremeno pate od ovisnosti i nekog drugog psihičkog poremećaja. „Pojavnost tog složenog i izazovnog problema danas je pravilo, a ne iznimka, stoga je nužan sveobuhvatni i multidisciplinarni pristup koji često zahtijeva i intersektorsku suradnju. U tom smislu istaknuta je važnost terapijskih zajednica koje nude kvalitetan rehabilitacijsko-resocijalizacijski program, a u vremenu epidemije COVID-19 u Hrvatskoj je razvijen model pružanja telepsihijatrijske skrbi koji povećava trajanje tretmana što je izravno povezano s boljim ishodima u liječenju“, zaključio je.

Nakon održanog predavanja, članice i članovi Podružnice HKLD-a u Vinkovcima održali su izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednicu izabrana spec. epidemiologije i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić, za dopredsjednike spec. interne medicine dr. Mladen Karlić i spec. kirurgije dr. Miroslav Kasić, za tajnicu specijalizantica školske medicine dr. Laura Mijatović, a za rizničarku spec. anesteziologije dr. Branka Tutiš Župarić.