Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan duhovno-rekreativni izlet mladih Udruge Duhos

Sikirevci (IKA/TU)

Duhovno-rekreacijski izlet Udruge DUHOS u zajedništvu s mladima osječke Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Sikirevce na izletište „Mlaka“ obitelji Živić organiziran je u subotu 1. svibnja.

Mladima je domaćin bio župnik Župe sv. Jakova u Gunji vlč. Ivan Živić sa svojim roditeljima. Proveo ih je posjedom, upoznajući ih s poviješću imanja i sadržajima koje ono nudi. Uslijedilo je slavlje mise koju je predslavio studentski kapelan Mario Žigman, a suslavili su vlč. Živić i župni vikar osječke Župe Uzvišenja Svetoga Križa Matija Aušić. Ispovijedao je župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu vlč. Mario Brkić.

Vlč. Mario u homiliji je rekao da ono što se sigurno zna o sv. Josipu jest da je bio ponizan i tih svetac. Međutim, zasigurno se mučio sa svojim sumnjama. Potom je pobrojao tri Josipove sumnje koje su ga morile. Prva sumnja jest sumnja iz ljubavi prema Bogu. „Često ćemo pomisliti da su naše sumnje udaljavanje od Boga. Međutim, postoje one dobre sumnje koje nas približavaju Bogu jer nam pomažu da obrazložimo nadu poziva koji je u nama, a s druge strane pozvani smo propitivati duhove, na što nas potiče apostol Pavao“, rekao je vlč. Žigman i naveo i drugu sumnju s kojim se sveti Josip susreo – sumnju u samoga sebe.

Treća sumnja s kojom se sv. Josip susreo očitovala se kroz napastovanje Sotone koji želi Josipa nagovoriti da iz lažne poniznosti napusti Mariju. „I mi smo u iskušenju da iz lažne poniznosti ne djelujemo prema Božjoj volji – tako što ćemo odbacivati teškoće i križeve svoga života. Istinska poniznost traži prihvaćanje teškoća. Sveti Josip nam može biti primjer i uzor istinske poniznosti jer nije dopustio da sjeme sumnje raste u njegovu srcu, već je bio otvoren Bogu i njegovu djelovanju“, poručio je vlč. Mario.

Nakon mise jedan dio mladih zauzeo se oko roštilja, dok su ostali imali priliku igrati razne sportove, družiti i upoznavati se. Drag gost bio im je i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji im se pridružio u pratnji tajnika Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoja Lackovića. Duhovno-rekreativni izlet zaključen je pjesmom i molitvom koju je predvodio studentski kapelan vlč. Mario.