Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan koncert gregorijanskih antifona i otvorena izložba na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu na prvi korizmeni petak, 4. ožujka nakon večernje mise u samostanskoj dvorani sv. Franje koncert gregorijanskih antifona iz IX., X. i XI. stoljeća održao je mr. art. mo. fra Marko Hrgota, a u kapeli Svetoga Križa otvorena je izložba akademskog slikara Ante Čule „Put križa“, inače župljanina te župe.

Član Franjevačke provincije Bosne Srebrene i župnik Župe sv. Petra i Pavla u Gvozdu o. Hrgota uvodno je dao nekoliko napomena o samom gregorijanskom pjevanju, a potom je uveo i u svaku antifonu, te je na taj način nazočnima više približio glazbeni izričaj koji se u našim crkvama ima jako rijetko prilike čuti.

O. Hrgota studirao je na Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Rimu na kojem priprema doktorat iz gregorijanskog pjevanja. Kao član zbora Schola gregoriana Papinskoga instituta za crkvenu glazbu sudjelovao je na više međunarodnih festivala gregorijanskog pjevanja, kao i na koncertima u Italiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Za vrijeme studija, sudjelovao je u zbornom pjevanju velikih proslava u Vatikanu i Rimu, posebno na duhovnim vježbama pape Benedikta XVI. i kardinala (2009.-2012.), kao i na inauguraciji pape Franje (2013.).

Nakon koncerta u kapeli Svetoga Križa otvorena je izložba „Put križa“. O izložbi s radovima iz ciklusa postaja Križnoga puta govorio je prof. Jurica Škudar iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u kojem radi i autor izložbe. Prof. Škugor se posebno osvrnuo na „mali format“ radova, te je pojasnio kako su slike nastajale u trenucima predaha autora diljem Hrvatske na terenskom radu. Stoga je i format prigodan i lako prenosiv, a akril zahvalna i postojana tehnika. Vezano uz tematiku, prof. Škugor je rekao kako ona i ne čudi, s obzirom da je većina djela koja se obnavlja u Restauratorskom zavodu sakralne tematike. Inače, Čulo je radio i na obnovi umjetničkih djela u crkvi Sv. Antuna.

Ante Čulo završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu, a diplomirao je na odjelu slikarstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je HDLU-a.

Izložba se može razgledati do 31. ožujka.