Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan korizmeni koncert u Otočcu

Otočac (IKA)

Tradicionalni koncert korizmenih pjesama „Sinac pod Križem” održan je nakon večernje mise u subotu 11. ožujka u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu.

Misu je predvodio otočki župnik i dekan mons. Marinko Miličević. Koncelebrirali su župnik Župe sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji vlč. Ljubo Vuković, župnik u Kompolju fra Jure Marčinković, duhovnik slijepih i slabovidnih osoba don Jure Ladišić te otočki župni vikar don Anđelko Kaćunko.

Sudionike koncerta najprije je pozdravio mons. Miličević. Istaknuo je vrijednost redovnog održavanja koncerta koji u prvom redu okuplja izvođače iz župa Otočkoga dekanata. Potom se nazočnima obratila Jasna Ilić, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva „Lipa” Sinac koje je organiziralo koncert. „Osim križa ne postoje druge ljestve kojima bismo mogli doći u nebo”, istaknula je Ilić citiravši sv. Ružu Limsku. Zahvalila je svim zborovima za odaziv te podsjetila na značenje i svrhu pokretanja toga koncerta.

U programu je nastupilo šest župnih zborova, KUD „Lipa” te orguljašica sa solo izvedbom. Koncert je otvoren križnim putem te pučkim pjevanjem KUD-a „Lipa” u zajedništvu s okupljenima.

Zatim je župni zbor Ličkog Lešća pod vodstvom Silvije Rubčić Kovačić izveo pjesme Prosti, moj Bože i Cjelivat ću Gospodine. Zbor župe Švica, pod vodstvom vlč. Kaćunka i s orguljašicom Hanom Marinić, izveo je skladbe K tebi vapim iz dubine te Puna tuge i žalosti, pučku pjesmu o sedam Gospinih žalosti koja se pjeva samo na Veliki četvrtak i Veliki petak u Kompolju.

Potom je župni zbor iz Brinja, pod vodstvom Nikole Blažanina izveo skladbe Klekni, klekni i Dušo moja poj veselje. Slijedila je izvedba pjesme Jeruzalem dječjeg zbora „Anđeli” župe Otočac pod vodstvom Gabrijele Degoricije, koja je zatim uz orgulje otpjevala skladbu Majko žalosna. Koncert je nastavljen izvedbom otočkog župnog zbora VIS „Trinitas”, uz Anamariju Jurković na orguljama i Darija Košćaka s gitarom, koji su otpjevali dvije korizmene pjesme, Golgota i Oprosti, Majko.

Na kraju programa nastupili su gosti koncerta, zbor Župe sv. Nikole Tavelića iz zagrebačke Kustošije, s kojim je došao župnik Vuković. Pod vodstvom prof. Bosiljke Pavlović, zbor je izveo tri skladbe: Tajanstven vršeć običaj (Lj. Galetić), Zašto trpiš, o Isuse mili? (A. Hribar) i Dies irae (Requiem, W. A. Mozart).

Nakon izvedbi predsjednica KUD-a „Lipa”, koja je ujedno vodila program, svim je zborovima predala zahvalnice za sudjelovanje. Zaključila je riječima sv. Klare Asiške: „Ako patite s Njim, kraljevat ćete s Njim. Ako plačete s Njim, radovat ćete se s Njim. Ako umrete s Njim na križu nevolje, imat ćete vječno prebivalište u sjaju svetaca. I vaše će ime, zapisano u Knjizi života, biti slavno među ljudima.”

Na kraju koncerta sve je pozdravio i svima zahvalio vlč. Kaćunko. Sudionici koncerta druženje su nastavili na domjenku koji je u župnom Pastoralnom centru priredio KUD „Lipa”.