Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan korizmeni susret vjeroučitelja s područja Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Korizmeni susret vjeroučitelja u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije održan je 29. ožujka u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca

Susret je započeo duhovnim nagovorom koji je pripremila prof. dr. sc. Veronika s. Nela Gašpar, redovita profesorica na područnom studiju teologije u Rijeci Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svom promišljanju pod nazivom „Božji pogled prema našem svijetu u ‘otajstvu križa’” progovorila je o starozavjetnim ženama Sari i Hagari. Govoreći o njihovim životima naglasila je kako Bog Sari poručuje da jedno Njegovo obećanje ne isključuje drugo te dodala kako Božje obećanje počinje „kad se odreknemo svoje sebičnosti i želje da uništimo drugoga jer je različit”.

Uslijedila je pobožnost križnoga puta koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola mons. Zlatko Koren, a tekstove postaja na temu „S Kristom i stradalnicima potresa i rata na putu Križa” pripremili su i molili vjeroučitelji.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U homiliji je naglasio važnost istine i kazao kako se dogodio porazni odmak od činjenica. „Čini se da za modernu istinu treba maknuti činjenice kako ne bi smetale dogovorenoj istini, onoj koja je društveno prihvatljiva. Takva istina tada doista postaje sredstvo manipulacije, a danas posebno zbog sredstava koja omogućuju takvu manipulaciju”.

Biskup je istaknuo kako je Isus davno odgovorio na pitanje što je istina, rekavši: „Ja sam Istina”. 

„Smisao istine je da je ona nešto na što se uvijek možemo osloniti. U ovom slučaju, netko na koga se uvijek možemo osloniti – na Boga i njegovog sina Isusa Krista”, dodao je biskup Gorski i nastavio kako je važno ostati u Kristu, u Božjoj Riječi, „jer samo po Njemu možemo spoznati istinu o Bogu, o čovjeku, o smislu života, o vrijednosti ljudskog bića. Bez Isusa Krista, bez njegova duha istine ostajemo u zabludi glede temeljnih odrednica onoga što se zove čovjek”.

Nadalje, mons. Gorski poručio je vjeroučiteljima kako su oni svjedoci istine Isusa Krista i to ponajprije po stavovima, po duhu, „po onome što nosimo u sebi kao najveću vrijednost – dar spasenja. Poslani ste svjedočiti Istinu onima koji su najosjetljiviji na laž, koji su najosjetljiviji na manipulacije, a to su djeca”.

Biskup je potaknuo vjeroučitelje da se ne boje jer se „ne trebamo bojati iskrenog susreta s Gospodinom” i naglasio kako u korizmi trebamo staviti sebe u svjetlo Božje Riječi „koje snažno obasjava našu nutrinu, našu savjest. To svjetlo, ta istina Božja proniče, pomaže nam spoznati ono što smo mi sami, našu stvarnost, naše dobro i zlo, naše mane i naše darove koje nam je Gospodin dan. Samo u tom realnom pogledu na sebe samoga možemo postaviti temelj za Božje djelovanje u nama”.

Na kraju misnoga slavlja biskup Gorski poručio je vjeroučiteljima: „Neka Bog blagoslovi vas i vaš napor koji iznosite u školi i ono što iznosite iz svoga srca, iz svoga uma da bude na korist i djeci i cijeloj Crkvi i cijelom našem narodu”.