Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan okrugli stol Naši nebeski zaštitnici, sveci, obiteljske svetkovine, brguje

Slivno (IKA)

Udruga za očuvanje zavičajne baštine „Slivno“ u sklopu svog projekta „Zavičajna baština i održivi razvoj Zabiokovlja“ održala je okrugli stol, pod nazivom „Blagdanski skup“ o temi „Naši nebeski zaštitnici, sveci, obiteljske svetkovine, brguje (brgulje)“, u srijedu, 29. rujna, u Zavičajnom muzeju Mrkonjići u Slivnu, na blagdan svetog Mihovila, kada Mrkonjići i većina slivanjskih obitelji imaju svoju „Brguju“.

Na okruglom stolu svoja izlaganja imali su prof. Anđelko Mrkonjić, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. don Mladen Parlov, patrolog prof. dr. don Ivan Bodrožić, izv. prof. don Alojzije Čondić, dr. Frane Strikić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, prof. Ivan Kolovrat s Umjetničke akademije u Splitu te književnici Mladen Vuković i Dragica Zeljko Selak.

Predsjednik Udruge Slivno Anđelko Mrkonjić, u svom uvodničarskom govoru o kurikulumu i građanskom odgoju u školi, naglasio je da bi odmah trebalo u građanski odgoj uvrstiti i vjerski odgoj u školi.

Potom su trojica teologa s Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, don Mladen Parlov, don Alojzije Čondić i don Ivan Bodrožić, imali kraća izlaganja o tomu kako je došlo do povijesnog karaktera štovanja svetaca u Crkvi, zašto je sv. Benedikt proglašen svecem Europe i kako je sv. Josip postao zaštitnik Hrvatske, te o sv. Jeronimu, sv. Martinu, o biti svetosti koja produbljuje odnos župnog i pastoralnog, o individualnim hodočašćima, o relikvijama, te o potrebi utjecanja svecima.

Mladen Vuković je govorio o svecima i tehnologiji, a o ulozi svetaca u umjetnosti Ivan Kolovrat te o povezanosti poljoprivrednih radova sa svecima Frane Strikić.

O domaćim običajima u Slivnu, „Brgujama“, svetkovinama pojedinih obitelji i plemena, koje se u Slivnu slave, počevši od najzastupljenijega sveca sv. Mihaela arkanđela, sv. Antuna opata, Svisveta, sv. Martina, sv. Jeronima, sv. Brune, sv. Ivana apostola i Mladenaca (Nevine dječice) govorila je Dragica Zeljko Selak.

Don Mladen Parlov je u svom izlaganju naglasio da se štovanje svetaca razvija iz rimske kulture, na Zapadu Katoličke Crkve, kada kršćanstvo stupa na povijesnu pozornicu u rimskom carstvu i otkad su apokrifni zapisi u kojima se neki sveci nazivaju patroni, kao Djela sv. Petra, zaključivši da je sv. Ambrozije, svetac koji je dao najjači impuls za razvoj štovanja u Katoličkoj Crkvi i o potrebi da se svecima utječe. Na njegovo se izlaganje nadovezao don Alojzije koji je kazao: „Mi kao Crkva smo hodočasnički narod koji kroz ovaj svijet prolazimo i idemo prema svome cilju, a to je vječnost. sveci su ljudi koji su milošću Božjom prošli ovim svijetom noseći svoje patnje, križeve, po uzoru na Krista, oni su ga proslavili na ovome svijetu, a On je njih na nebesima…“ Skup je zaključio don Ivan Bodrožić svojim izlaganjem u kojemu je stavio naglasak na sv. Jeronima, sv. Martina te posebno na svetačke relikvije. Sljedeći okrugli stol zakazan je za ožujak 2020., kad se očekuje tiskanje devetog zbornika Udruge za očuvanje zavičajne baštine „Slivno“.