Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan okrugli stol u povodu obljetnice smrti prof. dr. Tomislava Ivančića

Zagreb (IKA)

Okrugli stol pod nazivom „Pisana riječ profesora Tomislava Ivančića – Put do slobodnog čovjeka u Hrvatskoj i Europi“ održan je u subotu 17. veljače 2024. u dvorani sv. Franje u zagrebačkoj Župi sv. Antuna Padovanskoga.

Okrugli stol organizirala je Zajednica „Molitva i Riječ“, a sudjelovali su prof. dr. Željko Tanjić, dr. sc. fra Tomislav Pervan, Silva Vrdoljak, dr. sc. fra Serđo Ćavar, Sabrina Čović Radojičić, Ivica Lulić i ostali svjedoci pisane riječi.

Na početku su sudionici poslušali snimku meditacije prof. Ivančića, nakon čega je prikazan video prilog razgovora sa Sabrinom Čović Radojičić, autoricom knjige „Razgovori s Tomislavom Ivančićem“. Istaknula je, među ostalim, da se raduje što prof. Ivančić nastavlja živjeti u srcima brojnih ljudi.

Prisutnima se potom obratio prof. Tanjić prisjetivši se na početku svoga iskustva dok je kao asistent na Katedri fundamentalne teologije surađivao s prof. Ivančićem. Rekao je, između ostaloga, da danas u Crkvi ima mnogo pokreta koji „zapravo traže samo sljedbenike“ istaknuvši da je prof. Ivančić uvijek pokušavao odgajati generacije svećenika tako da upućuju vjernike na Krista, a ne na sebe same. Osvrćući se dalje na teologiju prof. Ivančića, također je naglasio da je konstantno povezivao teologiju s molitvom i da je volio Crkvu.

Potom je emitiran video prilog emisije Studio 4 u kojoj je gostovao prof. Ivančić govoreći, između ostaloga, o europskom narodu. Nakon stanke, prikazan je razgovor s fra Tomislavom Pervanom u kojemu se prisjetio govora prof. Ivančića o obraćenju rekavši da je ostao začuđen snažnim riječima. Osvrćući se na profesorove knjige i druge pisane tekstove, nazvao ih je „duhovnim biserima“ te dodao da je Tomislav Ivančić bio najplodonosniji i najučinkovitiji duhovni pisac u Hrvatskoj.

Fra Serđo Ćavar istaknuo je da je prof. Ivančić, poput Isusa, u svakome čovjeku prepoznavao svoga brata dodavši da je primjećivao ono dobro u čovjeku, a ne nedostatke. Rekao je također da je profesor želio teologiju približiti svima, „od nepismenih do ljudi s najvišim diplomama“, a ne zatvoriti ju u uske krugove.

Zatim je prikazan drugi dio emisije Studio 4, gdje je prof. Ivančić predstavio hagioterapiju i naglasio važnost dobrote. Nakon toga, Silva Vrdoljak govorila je o knjizi „Hagioterapija u susretu s čovjekom“. Istaknula je, među ostalim, važnost ispravne duhovnosti hagioasistenta i njegov osobni susret s Bogom.

Potom je prikazan video prilog prof. Ivančića o važnosti razmišljanja, govorenja i činjenja dobra. Na kraju je govorio predsjednik Zajednice „Molitva i Riječ“ Ivica Lulić istaknuvši osobu Duha Svetoga koji želi djelovati u ljudima. Naglasio je potrebu otvorenosti čovjeka za osobni rast i promjenu vlastitoga života.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje u bazilici sv. Antuna Padovanskoga, koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.