Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prvi Kursiljo tečaj u Poljskoj

Tynec (IKA)

Prvi Kursiljo tečaj u Poljskoj održan je od četvrtka 15. do nedjelje 18. rujna u benediktinskom samostanu u Tynecu, blizu Krakowa.

Tečaj su vodili suradnici Kursilja iz triju država – Španjolske, Ukrajine i Hrvatske. Voditelj tečaja bio je suradnik iz Toleda Frank Cruz. Prvi dan započeo je temom „Tko sam ja“ i meditacijom „Izgubljeni sin“, koje je održao duhovnik tečaja dominikanac Wojciech Gomulka. Ostatak dana protekao je u tišini, a završio je večernjom molitvom u kapelici.

U jutarnjem dijelu drugog dana održana su laička svjedočanstva „Ideal“ i „Osoba Isusa Krista“, kao i svećenička tema „Milost“. Nakon svake teme slijedio je rad u grupama. Poslijepodne je održano laičko svjedočanstvo „Crkva“ i svećenička tema „Vjera“. Uslijedila je misa, a dan je završio predstavljanjem zaključaka svih grupa.

Treći dan započeo je svećeničkom meditacijom „Sijač“, nakon koje je slijedilo laičko svjedočanstvo „Produbljivanje“ i svećenička tema „Sakramenti“. Nakon svake teme i svjedočanstva ponovno je slijedio rad u grupi. Poslijepodne je održana svećenička meditacija „Zapreke“ i laičko svjedočanstvo „Apostolat“. Uslijedila je misa i ponovno zajedničko predstavljanje grupa. Dan je završio zajedničkom molitvom krunice. Prvo otajstvo bilo je na engleskom jeziku, drugo otajstvo na španjolskom, treće na ukrajinskom, četvrto na hrvatskom, a peto na poljskom jeziku.

Četvrti dan započeo je buđenjem uz pjesmu De colores, koju su otpjevali suradnici. Nakon jutarnje molitve, slijedila su laička svjedočanstva „Mi i svijet“ i „Prijateljska zajednica“. Tečaj je završio zajedničkom misom. Sudionici tečaja postali su prvi Kursiljisti u Poljskoj. Posebno bogatstvo tečaja bilo je što su na njemu sudjelovali suradnici Kursilja iz nekoliko europskih zemalja i što su mogli dijeliti zajednička iskustva.

 

Ključne riječi:
Kursiljo Poljska tečaj