Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan stručni skup za tajnike i računovođe u katoličkim školama

Zagreb (IKA)

Stručni skup za tajnike i računovođe u katoličkim školama u organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole održan je u petak, 12. siječnja 2024. u prostoru Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Susret je započeo molitvom, a potom je predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević pozdravio prisutne, zahvalio im za dolazak, zaželio Božji blagoslov na početku nove građanske godine te im predstavio dnevni red skupa.

Potom je duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu Luka Premelč održao predavanje u kojem je podijelio svoje iskustvo doživljaja svijeta u kojem okupljeni žive i djeluju istaknuvši kako je sve postalo ubrzano te da ljudi imaju malo vremena jedni za druge, a u tom kontekstu malo „vremena“ i za Riječ Božju, koja daruje mudrost u životu i radu.

Naglasio je da kršćani, unatoč brojnim suvremenim izazovima i nemirima u svijetu, trebaju biti u svakom trenutku svjedoci Radosne vijesti, Isusa Krista i nade u bolji svijet i život, o čemu trebaju progovarati i njihova djela.  Potaknuo je djelatnike u katoličkim školama na osobni rast u vjeri i težnju svetosti života u djelima pa i na svome radnom mjestu.

U daljnjem tijeku susreta tajnici i računovođe izmijenili su iskustava iz svoga područja rada radu, naveli dobre primjere ali i poteškoće s kojima se svakodnevno susreću te se međusobno ohrabrili.

Drugi dio stručnog skupa započeo je predavanjem o Novom Zakonu o plaćama u državnim i javnim službama načelnice sektora za računovodstvo i financije u Ministarstvu pravosuđa i uprave Fadile Bahović. Bahović je predstavila je novosti koje reforma o plaćama donosi s posebnim osvrtom na tajnike i računovođe. Istaknula je kako su se tijekom rada na reformi vodili načelom pravednosti i nastojanjem da se isprave nedostatci i nepravilnosti koje su bile prisutne u sadašnjem Zakonu, a na poseban način to se odnosi na izjednačavanje koeficijenta radnih mjesta u državnim i javnim službama. Kao pomoć u daljnjem radu i upoznavanju sa Zakonom podijelila je prezentaciju.  Skup je završio zajedničkim druženjem uz domjenak.