Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret druge skupine Trajne formacije svećenika

Zagreb (IKA)

Susret druge skupine Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije održan je u utorak 8. studenog u prostorima Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Drugu skupinu čine župni vikari i svećenici sa službama u nadbiskupijskim ustanovama zaređeni u posljednjih deset godina.
Susretu je nazočio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, a koordinator Trajne formacije svećenika preč. Ivan Lukić predstavio je, nakon molitve Srednjega časa, program i temu susreta „Što je sinodalno u svećeničkoj službi?“
Prvo izlaganje pripremio je vlč. Mate Cikoja, župni vikar u Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, koji je govoreći o sinodalnost u životu svećenika istaknuo kako je slušanje preduvjet svake sinodalnosti, za što je potrebno uložiti napor. Naglasio je i kako je „potrebno prepoznati predrasude i frustracije koje osjećamo prema pojedinim ljudima kako ne bi postale blokade u slušanju.“
O sinodalnosti u župnoj zajednici govorio je vlč. mr. Matija Knok, doktorand na Hrvatskome katoličkom sveučilištu i pastoralni suradnik u Župi Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu. Naglasio je kako je važno sve skupine župljana promatrati kao suputnike i suradnike u poslanju župe.
Na kraju prvoga dijela o sinodalnosti u odnosu župe i nadbiskupije govorio je vlč. Marko Nimac, župni vikar Župe sv. Anastazije mučenice u Samoboru, istaknuvši važnost dijaloga između župa i središnjih ustanova Nadbiskupije.
Nakon izlaganja uslijedila je rasprava, a susret je završen zajedničkim ručkom u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.
U ponedjeljak 7. studenoga u prostorima NPI-a svoj susret imala je i prva skupina Trajne formacije svećenika – upravitelji župa i župnici.