Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Svećenički dan Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 2. veljače u Dvorani Juran i Sofija u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje „Duhovnost zajedništva u svećeničkoj službi“ održao je vlč. Đuliano Trdić, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Vlč. Trdić dotaknuo se brojnih pitanja koja se postavljaju ispred svećenika, od poslanja i uloge u Crkvi, do odnosa s laicima i braćom svećenicima, ali i tema poput predrasuda i burn outa, opasnosti aktivizma i karijerizma te ovisnosti.

Na početku donio je pregled kako sama Crkva vidi svećenika prije Drugog vatikanskog koncila i nakon. Dok je do Koncila upravna vlast imala vertikalni odnos s onima kojima upravlja te se smatrala skrbnikom i čuvarom općeg dobra nakon Koncila to više nije tako. „Više nema razlike između nositelja službe u Crkvi, svećenika i biskupa te laika. Svi smo mi narod Božji koji ima isti cilj. Kaže Lumen Gentium između ostalog kako postoji prava jednakost s obzirom na dostojanstvo i na djelovanje zajedničko svim vjernicima u izgradnji Kristova tijela, zatim kaže i kako nositelji službe služe svojoj braći, da svi oni koji pripadaju Božjem narodu i imaju zato kršćansko dostojanstvo, svi zajedno slobodno i po redu teže za istim ciljem i tako postignu spasenje. Vlast je dakle služba koju treba vršiti za dobro zajednice. Prije Koncila taj vertikalni odnos se izražava u terminima zapovijedanja i poslušnosti, a nakon koncila to mora biti upotpunjeno horizontalnim odnosom dijaloga što znači da mi jednostavno moramo početi slušati jedni druge. Nositelji službe vode Crkvu prema njezinu punom jedinstvu u različitosti i trebaju prepoznati karizme i koordinirati ih. Upravljačka funkcija je ukorijenjena u polugu vjere i potrebna je da bi očuvala jedinstvo, a korektivna funkcija ima ulogu zaštititi zajednicu od sebičnosti pojedinca koja bi mogla uništiti jedinstvo ili ugroziti poslanje (misiju)“, rekao je predavač te dodao kako svaki član Crkve treba prepoznati svoju karizmu i kao pojedinac pozvan je graditi jedinstvo Crkve u punoj slobodi i odgovornosti, u svijesti da su mu primljeni darovi dani za rast zajednice i za njezino poslanje.

U nastavku poručio je i da kada se krenu analizirati pojedini postupci crkvenih službenika dolazi se do zaključka kako se nije u puno slučajeva pomaknulo od predkoncilske Crkve te kako je takva predodžba korijen problema koje kasnije narušava međusobno zajedništvo te onemogućava napraviti korak naprijed u međusobnom povezivanju. Na kraju zaključio je kako pogled i uho svećenika uvijek trebaju biti na drugima, ali isto tako je bitno naučiti živjeti svećeništvo sa srcem i žarom.

U drugom dijelu susreta biskup Košić izvijestio je o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Biskup je poseban osvrt dao na aktualni biskupijski sinodalni hod te je pozvao okupljene da se čim više s konkretnim prijedlozima uključe u njega kako bi onda zaključci koji će biti doneseni bili što bolji i kvalitetniji na dobro cijele biskupije. Podsjetio je i kako će se u nedjelju, 5. veljače u bazilici Sv. Kvirina održati proslava Svjetskog dana osoba posvećenog života, a u ponedjeljak 6. veljače održat će se Molitveni doručak. Također od 11. do 15. veljače bit će tradicionalni Dani bolesnika te će posjetiti i predvoditi misna slavlja u Lječilištima u Topuskom i Ivanić-Gradu te bolnicama u Sisku i Popovači. Biskup je upoznao svećenike i kako se krenulo s obnovom crkvi stradalih u potresu, a govorio je i o novom financijskom sustavu nakon uvođena eura. Planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih ureda.

Sljedeći Svećenički dan održat će se 2. ožujka, a gost predavač bit će umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak koji će govoriti o bl. Alojziju Stepincu.